Kwoty mleczne obniżały konkurencyjność europejskiego mleczarstwa
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 16-08-2017, 09:19

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zwraca uwagę, że wykorzystując sytuację nowozelandzka spółka Fonterra znacząco rozprzestrzeniła swoje produkty mleczne w Chinach, a także - w ostatnich latach - w krajach bliskiego wschodu i Afryce. Jednocześnie europejskie produkty były wypierane. Taka sytuacja miała miejsce m.in. w Algierii, gdzie eksport z Unii pełnego mleka w proszku w latach 2011-2016 spadł o 43 proc., do poziomu niecałych 33 tys. t, jednocześnie Nowej Zelandii wzrósł ponad dwukrotnie do poziomu ponad 166 tys. t. Ostatecznie mogło to doprowadzić do jeszcze większego kryzysu w mleczarstwie niż ten, którego byliśmy świadkami w 2016 roku.
- Obecnie, 2 lata po zniesieniu kwot mlecznych, obserwujemy ożywienie eksportu europejskiego. Jak podaje firma konsultingowa CLAL za GTIS (Global Trade Atlas) eksport Unii Europejskiej w ekwiwalencie mleka wzrósł o prawie 32% r/r w maju br., głównie za sprawą jego zwiększenia do Azji i Afryki. Mocno rosnący eksport potwierdza, że produkty unijne są coraz bardziej konkurencyjne i potrafią skutecznie rywalizować na rynku międzynarodowym – mówi Przemysław Okniński.
komentarze (1)
Polscy rolnicy gardłowali przecwiko zniesieniu kwot mlecznych, a teraz są do przodu.
Odpowiedz