Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Logistyka serków topionych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-06-2017, 11:57
Sam proces transportu w sensie dosłownym, nie ma znaczącego wpływu na jakość wyrobów; pod warunkiem, że zachowane są wszelkie wymagania dotyczące temperatury transportu. Ser topiony, podobnie jak i pozostałe wyroby nabiałowe objęty jest ścisłą kontrolą jeżeli chodzi o zakres temperatur w transporcie. Cały proces transportu musi mieć bezwzględnie zachowany "łańcuch chłodniczy", co oznacza, że na każdym etapie procesu temperatura nie może przekroczyć żądanych parametrów – mówi Marek Maciejewski, kierowniki Działu Sprzedaży w Sertop.
Logistyka serków topionych
Marek Maciejewski, kierowniki Działu Sprzedaży w Sertop

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Przekroczenie temperatury w niewielkim stopniu i w krótkim okresie czasu nie powoduje negatywnych zmian – wyrób dobrze wychłodzony, jest w stanie utrzymać temperaturę przez krótki okres, np. transportu ze sklepu do domu. Jednak brak zachowania "łańcucha chłodniczego" w dłuższym okresie czasu powoduje utratę jakości serków, o czym warto pamiętać.

Zwraca uwagę, że uszkodzenia mechaniczne powstają zwykle na skutek nieuważnego obchodzenia się z towarem w trakcie załadunku i rozładunku. Ważną rolę odgrywa tutaj sposób zabezpieczenia towaru przez producenta w trakcie transportu. Wzmocnione kartony zbiorcze i folie zabezpieczające skutecznie radzą sobie z tym problemem.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!