Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

Müller: Wzrost kosztów surowców przekłada się na wzrost cen nabiału

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 25-04-2022, 11:01
Wzrost kosztów produkcji mleka i działalności przetwórczej to olbrzymi problem, z jakim mierzą się dziś gospodarki światowe. Także branżę nabiałową dotknęły podwyżki cen surowców, materiałów opakowaniowych czy koszty logistyczne. To przekłada się na wzrost cen produktów FMCG, w tym także nabiału – mówi Paulina Lewińska- Cielas, Senior Brand Manager CEE w firmie Müller.
Müller: Wzrost kosztów surowców przekłada się na wzrost cen nabiału
Wzrost kosztów surowców przekłada się na wzrost cen nabiału - mówi Paulina Lewińska- Cielas

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jej zdaniem sytuacja na rynku galanterii mlecznej jest dość stabilna. - Polacy uwielbiają zarówno jogurty naturalne - za ich różnorakie zastosowanie, jak i jogurty smakowe będące zarazem deserem czy pyszną przekąską. Pandemia koronawirusa sprawiła, że myślimy z jednej strony o naszym zdrowiu i wzmacnianiu organizmu, z drugiej zaś w tych trudnych czasach szukamy drobnych przyjemności - stąd popularność deserów i jogurtów deserowych – mówi Paulina Lewińska- Cielas.

Roślinne odpowiedniki nabiału

Równocześnie dostrzega rozwój rynku roślinnych zamienników produktów mleczarskich. - Zauważamy dynamiczny rozwój tej kategorii spowodowany rosnącym zainteresowaniem konsumentów takich, jak: weganie, wegetarianie i fleksitarianie – zauważa. Müller również stara się odpowiadać na takie potrzeby i oczekiwania rynku. - Zdajemy sobie sprawę z tego, że konsumenci rezygnujący z napojów mlecznych na rzecz produktów wegańskich chcą mieć pewność, że właściwie zadbają o swoje zdrowie. Z tego powodu wzbogaciliśmy napoje Mülledrink Vegan w witaminy z grupy B, tzn. B1, B2, B6 i B12. W przypadku deserów Riso Vegan zależało nam również na tym, aby stworzyć pożywną przekąskę dzięki połączeniu ryżu i roślinnych składników – mówi Senior Brand Manager MCE w firmie Müller.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!