Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Małe spółdzielnie powinny iść w stronę jakości i tradycji

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-09-2016, 17:13
Małe spółdzielnie mleczarskie powinny iść w stronę jakości i tradycji. Powinny nastawić się na niszowe produkty, na produkty tradycyjne. OSM Bychawa tak właśnie zrobiła – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Zofia Popławska, prezes OSM Bychawa.
Małe spółdzielnie powinny iść w stronę jakości i tradycji
Zofia Popławska, prezes OSM Bychawa

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ofercie ma m.in. osełkę, klimek – twaróg, który jest produkowany jak dawniej, ale w nowoczesnym opakowaniu, dzięki czemu jest atrakcyjny dla kupujących, a także można go przewozić na dalsze odległości. Mleczarnia wykorzystuje także opakowania MAP, czyli w mieszaninie gazów.

- Duże spółdzielnie czy to firmy prywatne mają znaczną przewagę technologiczną nad małymi, lokalnymi spółdzielniami. U nas dużo rzeczy jest wykonywanych ręcznie, przez co koszty poza surowcowe stanowią około 50 proc. wszystkich kosztów. W dużych firmach koszty poza surowcowe stanowią do 30 proc.. Ma to bezpośredni wpływ na cenę finalnego produktu. Dlatego produkty z małych firm, zawsze będą droższe do produkcji masowej – mówi Zofia Popławska.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!