Małe spółdzielnie powinny iść w stronę jakości i tradycji
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 26-09-2016, 17:13

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W ofercie ma m.in. osełkę, klimek – twaróg, który jest produkowany jak dawniej, ale w nowoczesnym opakowaniu, dzięki czemu jest atrakcyjny dla kupujących, a także można go przewozić na dalsze odległości. Mleczarnia wykorzystuje także opakowania MAP, czyli w mieszaninie gazów.
- Duże spółdzielnie czy to firmy prywatne mają znaczną przewagę technologiczną nad małymi, lokalnymi spółdzielniami. U nas dużo rzeczy jest wykonywanych ręcznie, przez co koszty poza surowcowe stanowią około 50 proc. wszystkich kosztów. W dużych firmach koszty poza surowcowe stanowią do 30 proc.. Ma to bezpośredni wpływ na cenę finalnego produktu. Dlatego produkty z małych firm, zawsze będą droższe do produkcji masowej – mówi Zofia Popławska.
komentarze (0)