Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mleko

Masło ofiarą inflacji. Przez rosnące koszty zmienia się jego skład

  • Autor: Jakub Szymanek
  • Data: 16-12-2022, 12:46
Masło stało się jedną z ofiar inflacji. Rosnące ceny masła sprawiają, że producenci zmieniają skład produktów, aby te były bardziej przystępne cenowo dla konsumentów. Tylko czy masło 60 proc. to ciągle masło?
Masło ofiarą inflacji. Przez rosnące koszty zmienia się jego skład
Producenci zmieniają skład masła. Wszystko przez inflację. / fot. PAP/Francis Joseph Dean

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Producenci zmieniają skład masła. Wszystko przez inflację

Rosnące koszty produkcji, a przez to coraz wyższe ceny gotowego masła na sklepowych półkach, sprawiają, że producenci szukają sposobów na to, aby ceny masła dalej tam mocno nie rosły. Jednym ze sposobów jest zmiana składu produktu. 

- Producenci nie chcą stracić klientów ani zmniejszyć cen, dlatego obniżają… zawartość tłuszczu. W dobie inflacji rynek ponownie zalała fala wyrobów, które, chociaż nazywane są masłem, mają w składzie na przykład 60% tłuszczu mlecznego. Dzięki temu producenci nie ograniczają sprzedaży, a wytworzenie takiego artykułu kosztuje ich o wiele mniej - pisze portal pysznosci.pl.

Czym jest masło 60 proc.?

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • pietrek 2022-12-19 11:32:25

    Za komuny to było masło śmietankowe.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!