Mintel: Znaczny potencjał "serów" wegańskich w Polsce
- Autor: portalspozywczy.pl za Mintel
- Data: 07-08-2017, 14:10

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W okresie dwóch lat od lutego 2015 r. do stycznia 2017 r. bardzo niewiele serów wprowadzonych na polski rynek oznaczono na opakowaniu jako wegetariańskie, a jeszcze mniej jako wegańskie. Na sąsiednim, niemieckim rynku trend ten jest znacznie bardziej widoczny, co - daniem firmy Mintel - może sugerować, że w Polsce istnieje w tej kwestii znaczny potencjał. Polacy, zwłaszcza Millenialsi, chętnie bowiem przejmują zwyczaje żywieniowe z Zachodu.
Jak podaje Honorata Jarocka, nisza „serów” wegańskich zdominowana jest przez polskiego producenta Polsoja z gamą Vege Plastry oraz marki importowane, takie jak grecki Violife (Viotros), włoski Verys (Frescolat) czy cypryjski Green Vie (Vpelmarso Greenvie Foods). Do wytwarzania tych produktów wykorzystuje się różne surowce roślinne: w Vege Plastrach jest to białko sojowe, w „serach” Verys – kiełkujący ryż, a w produktach Violife i Green Vie – olej kokosowy.
komentarze (8)
Przede wszystkim tych produktów nie można nazywać serem . Jest to nieuprawnione . Ser to produkt z mleka krowiego , koziego lub owczego . To ta jakby nazwać kaszankę kawiorem wieprzowym .Chcecie tworzyć nowe produkty spożywcze to twórzcie też dla nich nazwy , a nie próbujcie podszywać się pod coś czym nie jesteście . Oszukujecie tym samym konsumenta
OdpowiedzTe produkty nie są oficjalnie nazywane serami, a konsumenci, którzy je kupują poszukują alternatyw sera dlatego z ich punktu widzenia są to sery roślinne (lub wegańskie).
OdpowiedzPanie Jarku, rozumiem, że \"szynka z piersi indyczej\", czy \"kabanosy drobiowe\" też Pana bulwersują? Wszak kabanos to kiełbasa z mięsa kabana, czyli wieprza, a szynka to mięso lub wędlina powstała konkretnie z tylnej części półtuszy wieprzowej. Takich przykładów możnaby mnożyć. Proszę jednak zrozumieć, że taka zmiana hierarchii elementów znaczenia słowa, prowadząca do całkowitego zaniku podstawowego dawniej składnika, nie jest niczym dziwnym ani nowym. W jej wyniku powstały współczesne znaczenia rzeczowników wędlina (dawniej tylko: ‘wyrób z mięsa wędzonego’) czy (żeby przywołać inną dziedzinę) bielizna (początkowo: ‘biały element stroju’). Dziś jemy wędliny gotowane i nosimy kolorową bieliznę. Tak więc nie jest niczym nienaturalnym powstawanie nazw typu kotlet sojowy (zresztą od dawna istnieją kotlety jajeczne czy kotlety ziemniaczane), pasztet z soczewicy (podobnie jak pasztet z warzyw) czy tatar z łososia. W nazwach tych rzeczownik nadrzędny wskazuje na rodzaj potrawy (np. na jej wygląd, sposób przyrządzania, funkcję), a jego przydawka (wegański, z łososia, sojowy itp.) na skład. Pozdrawiam.
Odpowiedz@Pedro: boom :) ladnie zakonczyles wymahiwanie drewniana szabelka
OdpowiedzSzanowny panie Pedro kolor bielizny nie ma tu żadnego znaczenia , albowiem dalej jest bielizną , tak jak różne gatunki sera typu gouda , morski itp.mają różne nazwy własne , ale wciąż są orygianlnym produktem z mleka krowiego , owczego lub koziego.Wszystkie powyższe przykłady jakie pan podał są naganne bo producent ,,kabanosów drobiowych \" poszedł na łatwiznę i na bazie nazwy prduktu , który kojarzy się jednoznacznie podrzucił klientom swój wyrób licząć na to , że nazwa już na wstępie ułatwi wprowadzenie produktu na rynek . A skoro jest tak jak pan mówi , to czemu nie nazywami wszytkich lekkich win musujących dajmy na to ,,szampanem delikatnym \".Niech pan spróbuje , to zobaczy pan co zrobią Francuzi .Co do pana twierdzenia , że współczesne znaczenia rzeczownika wędlina zawiera różne wyroby , które nazywami teraz wędlinami , a nie powinny wogółe znależć się w tej grupie to przecież wie pan , że producenci ukręciliby by , gdyby mogli kiełbasę z trocin i kolagenu i nazwali wędliną typu light ,żeby tylko klient nabrał się na ich produkt , ale to dalej nie będzie wędlina tylko ersatz tego produktu .To nie klienci szukają alternatyw w postaci produktów , które nie mają nic wspólnego z dobrze kojarzącymi się nazwami własnymi określającymi wyrażnie produkty spożywcze .To producenci próbują wcisnąc klientom różnego rodzaju namiastki czegoś co nie jest tym czym się nazywa , ale dobrze kojarzy się kientowi końcowemu .Równie dobrze wóz drabiniasty możemy nazwać ekologicznym kabrioletem
Odpowiedz