Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki

Od lat obserwuję przemysł i widzę, że wszystkie działania inwestycyjne zmierzają w kierunku pełnego zagospodarowania serwatki – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

Mleczarstwo zmierza do pełnego wykorzystania serwatki
Zygmunt Zander fot. żelaznastudio

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 26-02-2016, 10:34

Przypomina, że mleko ma 12 proc. suchej masy, a serwatka 6 proc. - Połowa wartościowych składników przechodzi do serwatki. Tego nie można marnować, to trzeba wykorzystywać. Obecnie wszyscy na to zwracają uwagę. Budowane są zakłady, które mają służyć do pozyskiwania białek serwatkowych i ich zagospodarowania w postaci suchej. Można je wykorzystać m.in w produkcji np. odżywek dla dzieci – mówi prof. Zander.

Drugim kierunkiem jest zagospodarowanie laktozy – to drugi ważny składnik serwatki. Laktoza dostępna jest w trzech postaciach – laktoza techniczna, laktoza spożywcza i laktoza farmaceutyczna. - U nas kierunek rozwoju idzie obecnie w kierunku pozyskiwania i wykorzystywania laktozy spożywczej, ale to jest dopiero pierwszy krok. Kolejnym będzie wykorzystywanie laktozy farmaceutycznej, gdzie są najwyższe wymagania i najtrudniej zdobyć rynek – mówi Zygmunt Zander.

Dodaje, że oprócz tego w serwatce zostają jeszcze sole mineralna, nad których zastosowaniem przemysłowym ciągle się jeszcze zastanawiamy. Zapewne nie minie wiele czasu, gdy to także będzie wykorzystane. - Po pozyskaniu wszystkich powyższych składników z serwatki, zostaje woda. A ta jak wiemy będzie coraz droższa. To tak w skrócie główny kierunek rozwoju technologii mleczarstwa – uważa profesor.

Ponadto zauważa, że robione są badania w celu lepszego wykorzystania mikrobiologii i enzymów. - Nasze mleczarstwo mocno się rozwija. Jest absolutnie porównywalne z mleczarstwem zachodnim. Jesteśmy równorzędnymi partnerami. Widać to szczególnie w rejonie północno-wschodniej i wschodniej Polski – mówi Zygmunt Zander.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Zygmunt Zander RSS ALERT    /    Techmilk RSS ALERT    /    serwatka RSS ALERT    /    technologie dla mleczarstwa RSS ALERT    /    rozwój mleczarstwa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.207.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!