Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

Mleczna środa: Co dalej z ROTR Rypin?

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-08-2019, 07:32
Upadła w ubiegłym roku mleczarnia ROTR Rypin nie może znaleźć nabywcy. Jej sytuacja pogarsza się, ale syndyk nie traci nadziei na sprzedaż zakładu.
Mleczna środa: Co dalej z ROTR Rypin?
mleczna środa
fot. Unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Na początku października ub.r., Wydział Gospodarczy sądu w Toruniu wydał postanowienie o ogłoszeniu upadłości Spółdzielni Mleczarskiej ROTR Rypin. Syndykiem został Sylwester Zięciak dotychczasowy nadzorca sądowy. Wcześniej, latem ubiegłego roku pojawiła się informacja o ewentualnej konsolidacji ROTR z innymi podmiotami. Zainteresowany miał być Polmlek, Mlekovita, a także OSM Sierpc. Ostatecznie do żadnej konsolidacji nie doszło. Już wówczas sytuacja finansowa firmy była bardzo trudna. Gdy Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich komentował decyzję o ogłoszeniu upadłości, zwrócił uwagę, że ostatnia lustracja RORT Rypin przeprowadzana przez KZSM miała miejsce w 2013 roku. - Gdyby lustracja została wykonana w ustawowym terminie, czyli 2016 r. nieprawidłowości zostałyby wykryte już wówczas – mówił prezes Broś. Zgodnie z obowiązującym Prawem Spółdzielczym każda spółdzielnia raz na trzy lata musi poddać się lustracji. Może ją przeprowadzić Krajowa Rada Spółdzielcza albo KZSM. - Lustracja jest to proces podczas którego sprawdzane są finanse firmy, jej pozycja na rynku, wiarygodność sprawozdawczości, inwestycje itp. Sprawdzane jest także czy dana spółdzielnia przestrzega przepisów prawa, dzięki czemu daje właścicielom pełen obraz tego co aktualnie dzieje się w spółdzielni – wyjaśniał Waldemar Broś.

Obecnie syndyk nadal utrzymuje zakład w ruchu, dziennie przerabia 200-300 tysięcy litrów mleka. - Zakład pracuje, ludzie przychodzą do pracy i wykonujemy zlecenia dla innych podmiotów. Zakład głównie produkuje mleko w proszku. - Pracujemy na surowcu powierzonym przez zleceniodawców, gdyż nie mamy środków na prowadzenie własnego skupu – mówi Sylwester Zięciak, syndyk upadłościowy ROTR Rypin.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kazio 2019-08-17 01:19:03

    Panie Zieciak jesteś frajerem . Chcesz to sprzedać i gadasz takie bzdury??? O choćby to ze prosKownia jest stara i mało wydajna!!! Tys jest syndykczy ..... wbił a może machasz swoje pusowskie raczki....,,

    Odpowiedz
  • Julia 2022-05-25 20:41:25

    Szkoda że Rotr jest w takiej sytuacji. Pod koniec 20 wieku mój dziadek Andrzej Górnik był wiceprezesem z tej mleczarni, ale niestety nie żyje, i na pewno by nie pozwolił na coś takiego.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!