Mleczna środa: Rynek serwatki będzie rósł
Największe polskie firmy mleczarskie zainwestowały grube miliony złotych w budowę ogromnych proszkowni, które mają przede wszystkim produkować serwatkę w proszku. Skoro przedsiębiorstwa te dostrzegły w serwatce długofalowy biznes, warto spojrzeć jak wygląda rynek.

Generalnie serwatka jest płynem powstałym po produkcji sera lub po usunięciu tłuszczu i kazeiny z mleka. Początkowo uważana jako produkt uboczny. Traktowno ją jako ścieki z procesu produkcji sera. Była wylewana na pola i stanowiła zagrożenie dla środowiska, z uwagi na wysoką koncentrację białek lub przekazywana w formie nieprzetworzonej na pasze. Dzięki nowoczesnym rozwojom i technologiom serwatka jest obecnie częścią ludzkiej diety. Przetwórcy żywności używają serwatki jako funkcjonalnego składnika w żywności oraz w zastosowaniach farmaceutycznych jako składnika odżywczego w zdrowej i dietetycznej żywności. Jest jednym z dwóch rodzajów białek zawartych w mleku krowim. EDA podkreśla, że jest bogatym źródłem istotnych aminokwasów potrzebnych dla ciała codziennie. W swojej najczystszej postaci zawiera niewiele lub wcale nie zawiera tłuszczu, czy laktozy. Dzięki swoim korzystnym właściwościom, serwatka jest używana w wielu wysoko wartościowych produktach żywnościowych.
EDA dokonała zestawienia zastosowania serwatki w sektorach przemysłowych. W przemyśle spożywczym i mleczarskim wykorzystywana jest do produkcji lodów, ciastek, jogurtów czy napojów. Ma szerokie zastosowanie w odżywianiu sportowców – produkowane są napoje serwatkowe, batony białkowe i szejki. Służy również do produkcji żywności dla osób starszych, żywności odchudzającej. Znajduje również zastosowanie w odżywianiu leczniczym i farmacji. Jest także cennym surowcem w odżywkach dla niemowląt.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
EWPA zamówiło badanie dotyczące konsumpcji serwatki. Pierwsze spostrzeżenia są następujące - spośród trzech głównych czynników wzrostu konsumpcji białek serwatkowych, konsumenci wskazali: podtrzymywanie aktywności wraz ze starzeniem się (64%), dobre dla mnie/korzyści zdrowotne (63%) oraz utrzymanie zdrowych mięśni (63%). Z kolei spośród trzech głównych korzyści, jakie mogą dostarczać białka serwatkowe, konsumenci wskazali, że białka serwatkowe mogą: pomagać w rozwoju i utrzymaniu mięśni (32%), utrzymywać zdrowe kości i stawy (32%) i pomagać w odbudowie mięśni (28%).
Produkcja serwatki jest ściśle związana z produkcją serowarską, gdyż serwatka płynna jest wytwarzana przy produkcji sera (około 85%) oraz kazeinianów (około 15%). Przy produkcji 1kg (pół)twardego sera oraz sera miękkiego powstaje 0.495 suchej masy serwatki, a przy produkcji 1kg sera świeżego powstaje 0.33 kg suchej masy serwatki.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.