Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mleczna środa: Upadłości w mleczarstwie (analiza)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 19-02-2019, 17:50
Branża mleczarska jest wyjątkowa – upadłości zdarzają się raz na kilka lat. Warto prześledzić jak to wygląda na tle całego sektora spożywczego.
Mleczna środa: Upadłości w mleczarstwie (analiza)
mleczna środa
fot. pixabay.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak podaje Coface w raporcie za 2018 r. dotyczącym upadłości i restrukturyzacji firm w Polsce, coraz więcej firm zagrożonych upadłością podejmuje próbę wyjścia na prostą. Jak czytamy w raporcie, mimo że rośnie ogólna liczba upadłości i restrukturyzacji - wzrost o 10 proc. w 2018 r. w stosunku do roku poprzedniego, to znacząco wzrasta też liczba restrukturyzacji w stosunku do lat poprzednich. Od czasu wprowadzenia nowego prawa restrukturyzacyjnego w 2016 r. liczba upadłości firm znajduje się cały czas poniżej poziomu sprzed wprowadzenia zmian w prawie – w 2014 r. było to 701, w 2015 r. – 650, a w 2018 – 558. – Po trzech latach działania nowego prawa upadłościowego i restrukturyzacyjnego możemy powiedzieć, że znacząco rośnie liczba firm, które podejmują próby ratowania swoich biznesów – komentuje wyniki Coface Małgorzata Anisimowicz, prezes PMR Restrukturyzacje SA.

Zwraca uwagę, że rynek restrukturyzacji to nisza wymagająca specyficznej wiedzy, a w szczególności określonych kompetencji, które dostępne są jedynie w zespołach. Część kancelarii prawnych poszerza swój zakres działania o restrukturyzacje firm, ale wiedza prawnicza to wg specjalistów za mało. Aby skutecznie przeprowadzić naprawę firmy, potrzebni są negocjatorzy, finansiści, księgowi, prawnicy oraz osoby doświadczone w zarządzaniu firmami. Na rynku wciąż brakuje wyspecjalizowanych kancelarii, które zarządzałyby całym tym procesem od początku do końca. Bankrutujące firmy zwykle trafiają do prawników, którzy proponują wykorzystanie ochrony, jaką umożliwia nowa ustawa. Przedłużają tym samym proces upadłości firmy, ale nie są w stanie skutecznie jej naprawić, czyli przeprowadzić odpowiednich audytów, negocjacji z wierzycielami, zdobyć finansowania potrzebnego do utrzymania płynności firmy oraz zarządzać zmianami, które trzeba wprowadzić, aby uzdrowić sytuację. Jak zgodnie potwierdzają specjaliści od ratowania firm: najważniejszy jest moment, w którym przedsiębiorca przychodzi po pomoc. – Zazwyczaj jest to już ostatni moment i wielu problemów nie da się rozwiązać – mówi Małgorzata Anisimowicz, prezes PMR Restrukturyzacje i doświadczony doradca restrukturyzacyjny.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!