Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mleko zagęszczone ma aż 25 proc. suchej masy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-01-2019, 12:51
Mleko zagęszczone niesłodzone jest to produkt otrzymany w wyniku odparowania części wody. Zawiera 25 proc. suchej masy, w tym aż 7,5 proc. tłuszczu. Mimo ponad 2-krotnego zagęszczenia surowca, koncentrat musi być utrwalony cieplnie w procesie tradycyjnej sterylizacji lub metodą UHT.
Mleko zagęszczone ma aż 25 proc. suchej masy
fot. Unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa UWM Olsztyn wyjaśnia, że produkcja mleka zagęszczonego niesłodzonego jest skutecznym sposobem konserwowania składników mleka na kilka miesięcy. Produkt ten może być uzupełnieniem mleka płynnego na rynku lub stosowany jako dodatek w innych branżach przemysłu spożywczego. Mleko zagęszczone słodzone jest produktem stosunkowo trwałym dzięki dużej koncentracji cukrów ( sacharozy i laktozy). Powoduje ona prawie całkowite zahamowanie rozwoju drobnoustrojów na skutek obniżenia aktywności wody oraz podwyższenia ciśnienia osmotycznego.

Utrwalanie osmoaktywną metodą zapewnia trwałość produktu i pozwala na pominięcie obróbki cieplnej w wysokich temperaturach, np. sterylizacji. Mleko to możemy produkować również w odmianach smakowych, np. z dodatkiem kawy, kakao, karmelu. Produkt ten może być przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt w innych gałęziach przemysłu spożywczego, m.in. w cukierniczym.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!