Konsekwencje dla mleczarstwa

W konsekwencji brakuje dostaw wielu produktów stosowanych przy produkcji i utrzymaniu jej higieny, przede wszystkim dwutlenku węgla, suchego lodu i kwasu azotowego. Specyfika transportu i przechowywania CO₂ powoduje, że zapasy tego gazu u producentów są niewielkie, pokrywające maksymalnie kilkudniowe zapotrzebowanie.

Brak wymienionych substancji to realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego w kraju. Atmosfera ochronna wewnątrz opakowań z wyrobami spożywczymi, której składnikiem jest CO₂, gwarantuje utrzymanie właściwości i jakości produktu w oczekiwanych przez konsumentów terminach przydatności. Natomiast brak kwasu azotowego będzie miał poważny wpływ na higienę instalacji technologicznych w zakładach

- mówi Zbigniew Groszyk

Podkreśla, że pilna interwencja ze strony rządu jest w tej sytuacji konieczna. Oczekuje jej cała branża spożywcza.

Problemy z nawozami, suchym lodem i dwutlenkiem węgla

Przypomnijmy, zarówno ANWIL S.A., jak i Grupa Azoty S.A. wstrzymały produkcję nawozów azotowych, przy czym w obu przypadkach jako powód decyzji podano nagły i bezprecedensowy wzrost cen gazu ziemnego. Decyzja ta może skutkować wstrzymaniem pracy całej branży mleczarskiej, a tym samym pozbawić rolników zbytu mleka, a Polaków dostępu do artykułów mleczarskich.

Bez ciekłego CO2 i suchego lodu niemożliwe będzie paczkowanie produktów w kontrolowanej atmosferze, w tym wielu produktów mleczarskich. Z kolei bez dostaw kwasu azotowego niemożliwe stanie się zachowania higieny linii produkcyjnych, a tym samym utrzymanie ciągłości produkcji.

Zob. Mleczarstwu grozi wstrzymanie produkcji przez brak CO2 i suchego lodu

 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl