W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 5-11.10.2020 r. za masło konfekcjonowane średnio w kraju uzyskiwano 17,64 zł/kg (3,53 zł za 200 gramową kostkę), o 2,0% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 1,3% więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu masła w blokach ukształtowała się na poziomie 15,16 zł/kg i była o 4,0% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3,0% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było o 8,0% tańsze, a masło konfekcjonowane –o 4,4% tańsze.

Za odtłuszczone mleko w proszku w 41 tygodniu 2020 r. płacono 9,14 zł/kg, o 2,2% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 0,4% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,78 zł/kg i była o 1,2% wyższa niż przed tygodniem i o 1,9% wyższa niż przed miesiącem.

W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 4,0%, a PMP – o 2,8% tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,55 zł/kg, o 0,1% więcej niż przed tygodniem i o 2,3% więcej niż przed miesiącem oraz o 0,5% więcej niż przed rokiem Cena sera Gouda wyniosła 14,07 zł/kg i była o 3,7% wyższa niż tygodniem i o 5,1% wyższa niż przed miesiącem. Ser Gouda był droższy o 2,4% niż przed rokiem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl