Następują dalsze zmiany w strukturze konsumpcji produktów mleczarskich
- Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
- Data: 20-09-2016, 15:22

Wskazuje, że według badań budżetów gospodarstw domowych GUS, w 2015 r. w porównaniu z rokiem poprzednim, przeciętne spożycie mleka pitnego zmniejszyło się o 3,4% i wyniosło 3,15 litra miesięcznie na jedną osobę w gospodarstwie domowym. Co ciekawe spożycie mleka pitnego spadło, mimo że jego przeciętne ceny detaliczne w 2015 r. były o 3,7% niższe od notowanych w 2014 r. Oznacza to, że mleko relatywnie potaniało względem pozostałych produktów żywnościowych, których spadek cen w 2015 r. wyniósł przeciętnie 1,8%.
Spożycie serów dojrzewających i topionych zwiększyło się natomiast o 2,6% do 0,40 kg miesięcznie na osobę. Konsumpcja tych produktów jest silnie uzależniona od poziomu dochodów. W I grupie kwintylowej, która obejmuje 20% populacji o najniższych dochodach, spożycie serów dojrzewających i topionych w 2015 r. wyniosło 0,29 kg na osobę miesięcznie i było o prawie połowę mniejsze niż w V grupie kwintylowej (obejmującej 20% populacji o najwyższych dochodach), w której poziom spożycia wyniósł 0,55 kg na osobę – mówi ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Warto dodać, że znacząca, bo 6-proc. obniżka cen serów dojrzewających i topionych w 2015 r. sprawiła, że stały się one bardziej dostępne dla konsumentów o najniższych dochodach. W 2015 r. w I grupie kwintylowej wzrost konsumpcji serów dojrzewających i topionych wyniósł aż 11,5%, podczas gdy w grupie o najwyższych dochodach zaledwie 1,9%.
Konsumpcja twarogów i jogurtów pozostała na takim samym poziomie jak w 2014 r. Oprócz mleka pitnego zmniejszyło się jeszcze, o 2,8%, spożycie śmietany.
Z badań budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2015 r. przeciętne wydatki nominalne na mleko i jego przetwory obniżyły się względem 2014 r. o 3,7% i wyniosły 29,57 zł miesięcznie na osobę. Uwzględniając jednak 3,1-proc. spadek cen tych produktów, to popyt w gospodarstwach domowych na te artykuły mierzony wydatkami w cenach stałych zmniejszył się zaledwie o 0,7%. W najgłębszym stopniu zmniejszyły się wydatki realne na mleko zagęszczone i w proszku (o 7,6%) oraz na mleko pitne (o 5,4%). W przypadku śmietany spadek ten wyniósł 3,1%.
- Warto zauważyć, że realne wydatki na napoje i inne produkty mleczne (obejmujące kefiry, maślanki, mleka smakowe, desery mlecze i twarogowe, itp.) zwiększyły się o 2,8%, na sery dojrzewające i topione o 2,0%, a na twarogi o 1,7% - mówi Paweł Wyrzykowski.
Jego zdaniem, należy przypuszczać, że w 2016 r. w gospodarstwach domowych nastąpią dalsze zmiany w strukturze konsumpcji mleka i przetworów mleczarskich. W pierwszych siedmiu miesiącach br. ceny detaliczne serów były o ponad 10% niższe od ubiegłorocznych, co może zachęcać konsumentów do jeszcze większej ich konsumpcji. Natomiast niższe ceny mleka płynnego prawdopodobnie nie przełożą się na wzrost jego spożycia.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Mimo wzrostu cen, brakuje mleka na rynku
-
mleczna środa
Susza może spotęgować problemy mleczarstwa
-
Susza rolnicza może zmniejszyć produkcję mleka
-
Dlaczego produkcja mleka spada, choć rośnie na nie popyt?
-
Hochland rozwija Akademię Młodego Hodowcy
-
mleczna środa
Rynek mleczarski jest w trakcie dynamicznych zmian [WYWIAD]
-
Wraz ze wzrostem ceny mleka, muszą zdrożeć produkty mleczarskie
-
Spomlek: Wzrost kosztów zmieni cały rynek mleczarski
-
Danone: Na świecie spada produkcja mleka. W Polsce nadal rośnie
-
Müller docenia znacznie e-commerce, ale nie planuje własnego sklepu
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
komentarze (0)