• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić

Oferowanie produktów mleczarskich bez laktozy to wykorzystywanie niewiedzy konsumentów. Na czym polega problem? Gdybyśmy założyli, że wszyscy będziemy konsumować wyłącznie produkty bez laktozy, to nasz enzym odpowiedzialny za jej trawienie rozleniwi się i przestanie być aktywny. W sensie ewolucyjnym uwstecznimy się – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl prof. Włodzimierz Bednarski z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-02-2018, 13:32
Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić
Fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Profesor podkreśla, że edukowania konsumentów powinno być jednym z zadań nauki, chociaż nie ma przełożenia na szersze grono odbiorców. - Tematem nietolerancji laktozy zajmujemy się od 30 lat. Mogę się pochwalić, że jako pierwszy wdrożyłem technologie produkcji mleka z obniżoną zawartością laktozy. Została ona zastosowana w SM Maćkowy w Gdańsku. Rozumiem problem nietolerancji laktozy w odniesieniu do niemowląt i dzieci, gdy nie ma alternatywnych źródeł białek i mleko matki lub mleko ssaków jest jedynym źródłem białka – mówi prof. Bednarski.

Jego zdaniem, trudno ocenić, jaka populacja niemowląt rodzi się w Polsce z nietolerancją laktozy. - Nie ma takich dokładnych badań. Mówimy teraz tylko o wrodzonej nietolerancji. Wcześniej mówiło się o 1 niemowlęciu na 1000 urodzonych, teraz możemy mówić o kilku na tysiąc. Dla tych dzieci i mam, aby im pomóc, powinno na rynku być mleko bezlaktozowe. To zrozumiałe – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Mleczarz. 2018-02-15 20:45:50

    Bardzo mądra wypowiedź. Pogoń za produktami bez laktozy to zwykła głupota.

    Odpowiedz
  • ppp 2018-02-16 10:30:38

    Dzieki - nareszcie głos rozsądku w powodzi bzdur o laktozie, glutenie itp.

    Odpowiedz
  • Paweł 2018-02-16 11:28:45

    Mleczarze sami ulegają wpływom płytkiego marketingu opartego na niewiedzy konsumentów, nie wiadomo czy z braku wiedzy czy z chęci bycia \"trendi\". Starsi pamiętają akcję produkty 0% tłuszczu, teraz mamy mleczne produkty \"bez glutenu\" , produkty fermentowane \"bez laktozy\" i ostatnio modne mleko bez GMO* * karmione paszami bez GMO... czy Ktoś rozsądny może potwierdzić obecność i negatywny wpływ na mleko od tych krów??? Od zawsze straszono wykorzystując niewiedzę ludzi... kiedyś to były zaćmienia słońca, teraz żywność. Do wszystkiego trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem, ale nie wszyscy chcą się nim dzielić. Dlatego bardzo dziękuję za chęć wyrażenia takiej opinii wśród mleczarzy, niech kłuje ona w oczy :-)

    Odpowiedz
  • Jarek 2018-02-16 12:24:15

    Pogoń za produktami bez laktozy to pogoń za zyskiem , którego producent spodziewa się od łatwowiernych ludzi . A już całkowicie dobija mnie nowa moda na jakieś superpower , pure jedzenie jak jakieś kulki po 5 zł za 5gr z ,, cudownymi własciwościami \" dla organizmu , które czyszczą , ale portfel .No ale mamy wolność i nic poza naszą wiedzą lub wiarą w cuda nie ogranicza na razie tego co przyjmujemy w informacjach od producentów tego typu żywności

    Odpowiedz
  • Łuki 2018-02-16 14:05:14

    Czyli jak ja mam nietolerancję glukozy i jeden z moich synów również, to w zasadzie lepiej by drugi syn i małżonka jedli standardy, a nie to co my? W zasadzie chodzi o masło, żółty ser i mleko. Jogurty jedzą swoje.

    Odpowiedz
    • Joasia 2019-12-31 22:00:14

      Ser żółty ma bardzo niska zawartość laktozy, więc można jeść każdy.

      Odpowiedz
      • Iza 2020-12-29 07:05:19

        Nie każdy. Mój mąż, chory na chorobę Leśniowskiego-Crohna i bardzo nasiloną nietolerancję laktozy bardzo choruje po zwykłym żółtym serze. Niestety nawet oferowane na rynku produkty bezlaktozowe czasem zawierają jej śladowe ilości co objawia się bardzo burzliwą reakcją. Laktoza jest dla tych osób zabójcza, powoduje zanik kosmków jelitowych co wpływa na brak możliwości przyswojenia niezbędnych organizmowi substancji odżywczych. Jednorazowe spożycie laktozy powoduje długotrwałe skutki. Produkty bezlaktozowe to dla tych chorych wybawienie tym bardziej, że po chorobie trwającej lata nie można spożywać warzyw, owoców i w ogóle błonnika.

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!