Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Odżywki dla sportowców powstają z mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-01-2019, 10:32
Odżywki dla sportowców produkuje się z mleka, a dokładniej z białek serwatkowych, które po wysuszeniu w sproszkowanej formie stanowią dobre źródło białek i aminokwasów. Odżywki te dzieli się na 3 podstawowe rodzaje, różniące się technologią produkcji, składem i przyswajalnością – wyjaśnia Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa UWM Olsztyn.
Odżywki dla sportowców powstają z mleka
fot. Unsplash

Pierwszy rodzaj to koncentrat (WPC – Whey Protein Concentrate), który jest najczęściej spotykany wśród odżywek ze względu na swoją cenę. Powstaje on w procesie filtracji membranowej, a w swoim składzie zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz cukrów. Większą zawartością białek cechuje się izolat białkowy (WPI – Whey Protein Isolate). Powstaje on przez dodatkowy etap jakim jest zwykle odseparowanie tłuszczu. Dzięki temu uzyskuje się zawartość białka powyżej 90%.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dodatkowo WPI jest szybciej wchłaniane przez ludzki organizm. Ostatni rodzaj to hydrolizat (WPH – Whey Protein Hydrolizate). Otrzymuje się go metodami hydrolizy, dzięki czemu długie łańcuchy peptydowe rozbijane są na prostsze, łatwiej przyswajalne. Cechuje go czystość przekraczająca 99% białka oraz najlepsza przyswajalność. Jednak ze względu na wysoką cenę najczęściej występuje w mixach, które składają się z różnej zawartości frakcji WPC, WPI i WPH.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!