Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Oscypek pod ochroną od 5 marca br.

Oscypek jest drugim produktem, który zostanie zarejestrowany jako polski wyrób regionalny w Unii Europejskiej. Na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r. oscypek zostanie wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych po upływie 20 dni od publikacji tego aktu prawnego, a więc już 5 marca br. - informuje Ministerstow Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Data: 15-02-2008, 00:00

Wizytówka Tatr i Podhala będzie mogła teraz dotrzeć do jeszcze większej liczby smakoszy w całej Unii Europejskiej.
Oscypek jest sezonowym serem owczym. Mleko wykorzystywane do jego produkcji pochodzi wyłącznie od owiec rasy "Polska Owca Górska". Jeśli do produkcji oscypka wykorzystuje się mleko krowie, może ono stanowić najwyżej 40% mleka użytego do produkcji sera. Mleko to pochodzi wówczas tylko od krów rasy "Polska Krowa Czerwona" wypasanych na pastwiskach górskich razem z owcami. Sezon produkcyjny oscypka trwa od maja do września. Ze względu na ograniczoną możliwość pozyskiwania mleka owczego (między końcem kwietnia a początkiem października), także produkcja oscypka jest możliwa jedynie w tym czasie.
Oscypek ma zawsze kształt dwustronnego stożka. Jego środkowa (najszersza) część jest walcowata. Zdobią ją wypukłe i wklęsłe wzory. Każdy baca wytłacza i umieszcza na oscypku inne wzory. Wielkość oscypka jest dokładnie określona i wynosi 17 - 23 cm długości oraz 6 - 10 cm średnicy. Ser waży 0,6 - 0,8 kg. Po przekrojeniu oscypka może być widoczne jedno duże oczko w centralnej jego części - pozostałość po szpikulcu, wokół którego ser był formowany, a także duża liczba drobnych oczek. Barwa sera po jego przekrojeniu jest lekko kremowa, ciemniejsza przy skórce, dopuszcza się również barwę zbliżoną do białej. Skórka ma jasnobrązowy kolor o delikatnym połysku. Oscypek jest twardy i elastyczny. Charakteryzuje go wyraźny zapach wędzenia i lekko słony smak.
Wzajemne powiązanie niepowtarzalnych czynników naturalnych oraz ludzkich - wyjątkowe właściwości regionu (jego fauna i flora), a także sięgająca XV w. metoda produkcji - pozwala na uzyskiwanie tego niepowtarzalnego sera, który od lat wzbudza uznanie znawców i miłośników produktów regionalnych oraz tradycyjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.255.5
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!