Serki wiejskie z Radomska jedzą Litwini, Łotysze i Estończycy. Do USA trafia masło, a do Afryki mleko w proszku. Włosi, Rumuni i Bułgarzy wykorzystują radomszczańskie półprodukty do wyrobu popularnej mozarelli. A poza tym są jeszcze Kuba, Wenezuela, Meksyk, Bliski Wschód, Czechy, Słowacja, Niemcy, czy Holandia. Na eksport trafia w sumie 35 proc. produkcji radomszczańskiej OSM.

Jak podaje Dziennik Łódzki, obroty firmy w 2017 roku przekroczą 350 mln zł, przy przerobie 180 mln litrów mleka. - Rok 2016 był dla nas udany. Zakończyliśmy go rekordowym zyskiem w wysokości 6 mln zł, choć pierwsze półrocze było dla nas bardzo ciężkie ze względu na niskie ceny mleka w proszku i masła w blokach - mówi w wywaiddzie dla gazety Mariusz Broniszewski, który spółdzielnią kieruje od grudnia 2015 roku.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku w dwóch zakładach zatrudnia ok. 600 osób.

Czytaj więcej na dzienniklodzki.pl.

 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl