Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone

Karnawał w Polsce – oprócz tańców i hucznej zabawy – kojarzy się często z dobrym, wystawnym i sutym jedzeniem. W tym okresie nie szczędzimy sobie rozmaitych słodkości, które często i chętnie przyrządzamy sami. Finał karnawałowej fety przypada na Tłusty Czwartek. W ten dzień często licytujemy się kto zjadł więcej pączków czy faworków, próbując pobić swój ubiegłoroczny rekord. Zakup takich wypieków w cukierni, to droga na skróty, a świeże i pyszne pączki o niepowtarzalnym smaku można w krótkim czasie przygotować w domu.

Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone
Pączki z serka homogenizowanego i mascarpone

Autor: portalspożywczy.pl/PR
Data: 09-02-2021, 13:24

Słodkie kuleczki inne niż wszystkie

Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają poświęcenia i spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są dla nich małe pączkowe kuleczki z mascarpone, które nie wymagają wyrastania. Warto wypróbować ten przepis, zwłaszcza przy okazji Tłustego Czwartku. Gdy cała porcja rozejdzie się w mgnieniu oka, dorobisz kolejną w nie dłużej niż pół godziny!

Pączki z mascarpone

Składniki:

250 g serka mascarpone Mlekpol
1,5 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżeczka wódki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru
700 ml oleju do smażenia
Przygotowanie: W misce umieszczamy serek mascarpone i jajka (ważne, by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie mieszamy - powinno być lekko klejące i bardzo gęste. W średnim garnku rozgrzewamy olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdzamy, czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej gotowy do rozpoczęcia smażenia. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładziemy na olej partiami. Pączki smażymy około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do zjedzenia.

Leciutkie finger food

Co najlepiej sprawdzi się na karnawałowym stole? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed karnawałową imprezą, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników spotkania może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.

więcej informacji:

Mlekpol RSS ALERT    /    mascarpone RSS ALERT    /    pączki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.108.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!