• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Początek kwietnia przyniósł nieznaczne ożywienie na rynku mleka

W stosunku do końca marca br. podrożały głównie przetwory stałe, w tym sery dojrzewające - średnio o 0,5-1,0 proc. - oraz masło i mleko w proszku.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 14-04-2009, 19:38

Ceny masła w blokach kształtują się obecnie na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, podczas gdy OMP i sery są o około 10% tańsze w relacji rocznej.

Na rynku zbytu przetworów świeżych sytuacja jest bardziej ustabilizowana. Nieznaczne obniżki cen, sięgające 0,5% w relacji tygodniowej, odnotowano w przypadku mleka spożywczego UHT i śmietany. Pozostałe produkty podrożały względem końca marca br. W stosunku do początku kwietnia ub. r. istotnie potaniało mleko UHT - o ponad 10% - oraz kefir - o około 5%.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

O kształtowaniu się cen w kolejnych miesiącach zadecyduje przede wszystkim popyt krajowy na przetwory mleczarskie, który pomimo kryzysu może zwiększyć się w przypadku serów dojrzewających, ze względu na silny wzrost cen mięsa i wędlin. Spodziewamy się natomiast spadku spożycia jogurtów, deserów i napojów mlecznych. Kolejnym czynnikiem mogącym wywierać presję na spadek cen zbytu jest rosnąca konkurencja na rynku, m.in. ze strony importu (przede wszystkim w przypadku galanterii mlecznej). Z kolei w kierunku wzrostu cen może oddziaływać popyt eksportowy oraz skup interwencyjny.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!