Ostatnia sesja GDT z 6 lutego br. była trzecią w tym roku oraz piątą z rzędu, która zakończyła się wyraźnym wzrostem notowań. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł aż o 6,7 proc.

Dzięki temu wzrostowi notowań podrożały niemal wszystkie kategorie produktów mleczarskich, za wyjątkiem maślanki w proszku (- 3,1 proc.). Największe podwyżki odnotowano w przypadku kazeiny, której notowania wzrosły aż o 10,9 proc. oraz pełnego mleka w proszku, które podrożało o 8,4 proc.

Dzięki poprawie nastroju na światowych giełdach udało się pozbyć niemal całkowicie zapasów odtłuszczonego mleka w proszku, zgromadzonych w magazynach KE, które od dłuższego czasu stanowiły zagrożenie dla równowagi cenowej na europejskim rynku mleka.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,8 proc.,
• Masło – wzrost o 4,2 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 3,1 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,4 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,3 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 10,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,9 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 8,4 proc.

Całość na farmer.pl

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl