Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mleko

Polacy coraz więcej wydają na sery. Gdzie je kupują?

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 04-10-2022, 14:54
Z danych KOWR wynika, że w naszym kraju rośnie przeciętne miesięczne spożycie serów i twarogów. Gdzie Polacy kupują sery i ile na nie wydają?
Polacy coraz więcej wydają na sery. Gdzie je kupują?
mleczna środa
Polacy coraz więcej wydają na sery. Gdzie je kupują? /fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wzrost spożycia serów

Z danych biura analiz KOWR wynika, że Polacy kupują coraz więcej serów, zarówno dojrzewających jak i twarogowych. Szczególnie dynamiczny wzrost odnotowano od 2019 r. W 2021 r. w konsumpcji serów i twarogów utrwaliły się tendencje obserwowane w 2020 r. Spożycie serów dojrzewających i topionych zwiększyło się o 4,3 proc., a serów twarogowych o 2,1 proc.

W 2021 r. w strukturze asortymentowej produkcji serów i twarogów dominującą pozycję zajmują sery twarogowe z 51% udziałem. Kolejne miejsca zajmowały sery podpuszczkowe dojrzewające – 39% i sery topione – 8%. W porównaniu z 2020 r. nastąpił wzrost produkcji serów i twarogów o 3%, do 509 tys. ton oraz serów podpuszczkowych dojrzewających – o 9%, do 391 tys. ton. W przypadku serów topionych odnotowano spadek produkcji o 4%, do 75 tys. ton.

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!