Polsce brak zaplecza technicznego do produkcji ekologicznych produktów mleczarskich
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 04-09-2018, 09:52

Główne bariery rozwoju produkcji mleka ekologicznego wymieniane przez rolników to: wygórowane wymogi weterynaryjno-prawne, rolnicy przekonują, że w Polsce mamy ¾ więcej przepisów regulujących produkcję ekologicznego mleka niż w krajach Europy zachodniej; niska cena surowca 2,35 złotych za litr; utrudniony dostęp do pasz dla bydła, głownie sprowadzana jest ze Słowacji i Węgier oraz brak lub bardzo ograniczony dostęp do naturalnego lecznictwa zarówno po stronie leków jak i wyspecjalizowanych w ekologicznym leczeniu zwierząt weterynarzy.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zapytany jakich korzyści, poza wyższą ceną, oczekują rolnicy rozważający konwersję gospodarstwa mlecznego na ekologiczne, Zbigniew Kozłowski wymienił stabilne i wysokie dopłaty do produkcji, stabilne ceny na ekologiczne mleko, dostęp do ekologicznej paszy, lecznictwa oraz przewidywalnego prawodawstwa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym coraz bliżej. Co się zmieni?
-
Sejm uchwalił ustawę o rolnictwie ekologicznym
-
Odrzucone poprawki do projektu ustawy o rolnictwie ekologicznym
-
Projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym skierowany do II czytania
-
Rząd przyjął projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym
-
We wtorek rząd zajmie się projektem ustawy o rolnictwie ekologicznym
-
Projekt: rolnictwo ekologiczne bez mechanizmu degresywności dopłat
-
Credit Agricole: Konsumentów nie stać na ekologiczną żywność
-
Polski Ład będzie stymulował rozwój rolnictwa ekologicznego
-
Mlekovita docenia popyt na żywność ekologiczną
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)