Polska jest największym dostawcą mleka w proszku do Algierii z UE
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 23-07-2019, 15:57

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- W tym roku eksport wszystkich produktów mleczarskich z Polski za pierwsze 4 miesiące przekroczył 410 tys ton i odnotował 5 proc. wzrost względem analogicznego okresu z 2018. Mleko w proszku reprezentuje 47 tys ton z czego ponad 10 tys ton przeznaczone było dla naszego największego odbiorcy z w Afryce - Algierii. Wartość eksportu do Algierii za pierwsze 4 miesiące 2019 wynosi ponad 20 mln USD – mówi Łukasz Jurkowski.
Poza mlekiem odtłuszczonym w proszku do Afryki Polska eksportuje mleko w proszku natłuszczanego tłuszczem roślinnym. - Eksport tego produktu stale rośnie. Kierunki sprzedaży stanowią takie kraje jak Senegal, Ghan, Nigeria, Mauretania. Serwatka w proszku do Afryki za pierwsze 4 miesiące tego roku eksportowana była do RPA - około 1300 ton na wartość ok 1,3 mln USD. Poza proszkami eksportujemy również sery. Sery topione Liban i Egipt - w tym roku za 4 miesiące mamy ok 2 tys. ton na wartość ok 7 mln USD. Ser Cheddar do Maroko za pierwsze 4 miesiące stanowił jedynie ok 100 ton, wartość około 300 tys USD – podaje prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.
komentarze (0)