• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Polskie gospodarstwa mleczarskie są nowoczesne

Polskie gospodarstwa, w których produkowane jest mleko, dziś w niczym nie przypominają tych sprzed lat. Rolnicy zainwestowali w piękne obory, nowoczesne technologie, ale jednocześnie prowadzą gospodarstwa w bardziej ekologiczny sposób niż zachodni farmerzy - zużywają mniej środków ochrony roślin, a ich zwierzęta karmione są w miarę naturalnymi paszami, większość z nich produkowana jest we własnych gospodarstwach.
  • Autor: portalspożywczy.pl/PIM
  • Data: 10-06-2021, 15:00
Polskie gospodarstwa mleczarskie są nowoczesne
Polskie gospodarstwa mleczarskie są nowoczesne

Jak podkreśla Grzegorz Przeździecki, właściciel gospodarstwa we wsi Lendowo Budy (woj. podlaskie) nastawionego na produkcję mleka, polscy gospodarze zużywają znacznie mniej środków chemicznych niż rolnicy w Europie Zachodniej, zwłaszcza w Holandii, Irlandii, czy Niemczech.

- Można powiedzieć, że pasze wyprodukowane przez polskich rolników są bardziej ekologiczne - zauważa producent mleka. - W naszym gospodarstwie używamy wyłącznie pasz bez GMO. W dużej mierze bazujemy na tym co wyprodukujemy na własnych gruntach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Oprócz pasz objętościowych są to śruty jęczmienne i kukurydziane. Kupowane są tylko śruty białkowe - oczywiście w firmach posiadających certyfikat bez GMO.

Grzegorz Przeździecki, wspólnie z rodzicami, prowadzi gospodarstwo o powierzchni 170 hektarów. Mają około 140 krów dojnych, a całe stado liczy 250 sztuk bydła, które trzymane jest w wolnostanowiskowej oborze. Jak podkreśla rolnik, krowy zasuszone mają dostęp do wybiegu, mogą przebywać na świeżym powietrzu. W gospodarstwie produkowane jest mleko wysokiej jakości, wyłącznie w klasie ekstra.

- Bardzo dbamy o higienę doju oraz o zdrowie zwierząt - podkreśla rolnik. - A zdrowe zwierzęta dają dobrej jakości mleko. W spółdzielni, z którą współpracujemy, 100% surowca stanowi mleko klasy ekstra.

Również Marek Kalinowski, właściciel stada składającego się z około 50 krów dojnych, podkreśla, że w jego gospodarstwie w Kępniewie (woj. warmińsko-mazurskie) bydło żywione jest wysokiej jakości paszami - naturalnymi, głównie własnej produkcji.

- Można powiedzieć, że produkuję zdrową polską żywność - mówi rolnik. - Moje krowy w sezonie wiosenno-letnim są wypasane na pastwiskach.

Zimą rolnik bazuje na sianokiszonkach zbieranych z łąk i śrucie z pszenicy pochodzącej z własnych upraw.

Dodaje, że polskie gospodarstwa w niczym nie przypominają tych sprzed 30 lat. Produkcja jest bardziej higieniczna. Znacznie wzrosły wymagania dotyczące jakości, a rolnicy musieli się do nich dostosować.

- Na pewno polscy rolnicy zużywają mniej tzw. chemii niż w innych krajach unijnych - dodaje Antoni Dąbrowski, rolnik ze wsi Mikuty (woj. warmińsko-mazurskie). - A więc pasze, którymi karmione jest bydło, są lepszej jakości.

Poza tym produkcja mleka prowadzona jest w mniejszych gospodarstwach niż na zachodzie Europy. W Polsce najwięcej mleka produkuje się w gospodarstwach liczących od 30 do 70 krów dojnych. Najczęściej są to gospodarstwa rodzinne, w których pracuje rolnik, jego żona i dzieci. Krowy mają mniej stresu, bo gospodarze wszystkie prace przy obsłudze zwierząt wykonują samodzielnie, dbają o dobrostan swoich zwierząt i traktują je jak rodzinę. To wpływa na jakość pozyskiwanego mleka.

- Warto dodać, że wysokiej jakości mleko, wyprodukowane w polskich gospodarstwach jest przetwarzane w bardzo nowoczesnych zakładach - mówi Antoni Dąbrowski.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!