- To właśnie cena surowca najbardziej spadała. Pozwoliło to uratować wiele spółdzielni przed bankructwem. Niestety ceny mleka są wypadkową popytu i podaży oraz cen produktów finalnych. Jeśli te makroekonomiczne elementy wskazują na tendencję obniżania cen, taka sytuacja w dłuższym okresie musi mieć miejsce. Po hossie roku 2007, bessie 2008 przyszedł czas na pewną stabilizację, którą obserwujemy w roku 2009 - mówi Maciej Lipiński.

- Niestety rynek nadal znajduje się w kryzysie, nie wiemy, czy kolejna fala dekoniunktury nadejdzie, czy też ominie tę gałąź produkcji. Część specjalistów widzi ratunek w szybkiej konsolidacji przemysłu mleczarskiego. Spółdzielnia w Chojnicach osiągnie w roku 2009 dobry wynik finansowy zarówno na sprzedaży jak i wynik brutto, co było efektem między innymi znacznego zmniejszenia zatrudnienia, prawie braku inwestycji, obniżeniu kosztów surowca - mówi prezes spółdzielni z Chojnic.

Spółdzielnia produkuje mleko, śmietany, masło, napoje fermentowane oraz sery twarogowe i dojrzewające.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl