Prezes SM Skarszewy: Chcemy nawiązać współpracę z branżą HoReCa
Dopiero rozpoczynamy współpracę z branżą HoReCa. Chcąc szerzej wyjść na przeciw jej wymaganiom rozpoczęliśmy produkcję wyrobów wytwarzanych z serwatki orz serów długo dojrzewających - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zdzisław Dopierała, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Skarszewach.
Przyznaje równocześnie, że jest to branża trudna i ciężko w niej zaistnieć.
Spółdzielnia w 2008 roku dokonała największej przebudowy w swojej historii. - Zbudowaliśmy nową, dużą dojrzewalnię, uruchomiliśmy produkcję Ricotty. Dzięki temu możemy zaproponować, także branży HoReCa nowe produkty, dedykowane specjalnie dla niej. Produkcja serów, które dojrzewają ponad rok wymaga znacznych nakładów i sporo miejsca - mówi prezes Dopierała.
Obecnie spółdzielnia 99 proc. swojej produkcji sprzedaje klientom indywidualnym, poprzez sieci handlowe i sklepy tradycyjne. Docelowo spółdzielnia chce dla branży HoReCa sprzedawać 10 proc. produkcji.
Spółdzielnia mleczarska w Skarszewach działa od 116 lat. Obecnie produkuje przede wszystkim sery dojrzewające.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.