Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prezes ZPPM: Polski rynek mleczarski jest szczelnie wypełniony

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-05-2013, 22:08
Dotychczasowe próby - w ciągu ostatnich kilku lat, zaistnienia nowych podmiotów zagranicznych na polskim rynku uprawniają do stwierdzenia, że rynek ten jest dość szczelnie wypełniony i nie widać żadnych wolnych nisz mogących dawać szansę na błyskotliwy sukces. Składa się również na to niechęć słabych ekonomicznie spółdzielni do podejmowania współpracy kapitałowej z inwestorami zagranicznymi. Stare myślenie o „obcych" chcących za darmo przejąć polskie mleko jest ciągle żywe, niestety - mówi w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Prezes ZPPM: Polski rynek mleczarski jest szczelnie wypełniony
Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ostatnich latach mamy do czynienia z dwoma głównymi zjawiskami odnośnie zmian własnościowych na rynku polskim. - Pierwszym z nich jest oczywiście konsolidacja istniejących podmiotów. Dotyczy to zarówno sektora spółdzielczego, jak i podmiotów prywatnych. Drugim zjawiskiem są próby wejścia podmiotów zagranicznych na polski rynek - mówi Marcin Hydzik.

Podkreśla, że o tym, jak bardzo trudnym miejscem dla nowych podmiotów jest rynek polski, mogła się już przekonać pewna liczba firm zagranicznych, która na przestrzeni lat próbowała zaistnieć u nas. Część z tych podmiotów, pomimo szumnych deklaracji rynkowego blitzkriegu i dużych nakładów na reklamę, nie odniosła sukcesu na miarę możliwości w swoich krajach macierzystych. Inne firmy zmieniają profil swojej działalności z produkcyjnego na handlowy, czekając na lepsze czasy do ewentualnych spektakularnych przejęć. - Z ciekawością obserwujemy próby rozpoczęcia działalności przez inwestorów zza wschodniej granicy, reprezentowanych u nas przez Milkiland. To ciekawa próba wznowienia działalności byłej spółdzielni praktycznie od zera z dość dużym problemem z dostępem do surowca, ale jednocześnie z determinacją i wiarą we własne możliwości - mówi Marcin Hydzik.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!