Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Probiotyki – dawkowanie oraz regulacje w świetle prawa żywnościowego

Korzystny skład mikroflory jelitowej jest kluczem do dobrego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywisty obecnie fakt, dopiero od niedawna jest na stałe wpisany w wiedzę o ludzkim zdrowiu. Stało się to możliwe za sprawą intensywnego rozwoju metod badawczych na początku bieżącego tysiąclecia.

Probiotyki – dawkowanie oraz regulacje w świetle prawa żywnościowego
Probiotyki /fot. materiały prasowe

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 27-02-2020, 09:51

Rozwój badań umożliwił m.in. odkrycie mikroorganizmów tzw. specjalnego przeznaczenia, które można zaliczyć do tych samych rodzajów mikroorganizmów, co te inicjujące proces fermentacji. Ich funkcją jest pełnienie roli modulatora równowagi mikroflory jelit. Najkrótszą definicją probiotyku może być następujący opis: żywe organizmy wpływające w korzystny sposób na zdrowie gospodarza.

- Pozytywny wpływ działania probiotyków na człowieka został potwierdzony przez międzynarodową organizację ISAPP (International Scientific Association for Probiotics & Prebiotics) – informuje Wojciech Cichocki z Kaczmarek Komponenty – Trwają badania od czego zależy to korzystne działanie. Najpoważniejsze hipotezy mówią o powiązaniu z rodzajem matrycy żywności lub żywych organizmów czy też kombinacji obu tych czynników. Istotne, że żywności fermentowanej w sposób tradycyjny nie można traktować jako probiotyk, ze względu na występujące w niej różne ilości zmiennych w czasie gatunków. Aby żywność z dodatkiem probiotyków można było uznać za probiotyczną, co więcej - za bezpieczną, jej skład ilościowy i gatunkowy powinien zostać dokładnie poznany i zadeklarowany – precyzuje Cichocki.

Mikroogranizmy probiotyczne, które mają największe znaczenie dla funkcjonowania mikrobiomu jelitowego należą do rodzajów Lactobacillus, Lactococcus, Strepctococcus Bifidobacterium i Saccharomyces. Produkując suplementy diety lub żywność, do której endogennie dodane zostały kolonie mikroorganizmów, należy być świadomym w jaki sposób regulowane jest opisane działanie w prawie Unii Europejskiej. Przy wprowadzaniu nowej żywności na rynek europejski należy zapoznać się z Rozporządzeniami (WE) nr 258/97 oraz 2015/2283, które obejmują wszystkie produkty żywnościowe powstałe w wyniku procesu niestosowanego w produkcji żywności w Unii Europejskiej przed dniem 15 maja 1997 r. Trzeba również pamiętać, że wszystkie nowe produkty spożywcze należące do grupy „żywności składającej się z mikroorganizmów lub z nich wyprodukowane” muszą zawierać informacje na temat: weryfikacji tożsamości gatunku i szczepu zgodnie z międzynarodowo przyjętymi metodami; pochodzenia mikroorganizmu a także, jeśli to możliwe, złożenie szczepu w kolekcji kultury z numerem dostępu. (W ten sposób powstają swego rodzaju biblioteki, które są zabezpieczeniem i mogą służyć jako monitoring, ale też są pomocne w przypadku wystąpienia zagrożenia biologicznego.)

więcej informacji:

Wojciech Cichocki RSS ALERT    /    probiotyki RSS ALERT    /    prawo żywnościowe RSS ALERT    /    Kaczmarek Komponenty RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.30.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!