Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prof. Babuchowski o badaniach Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego (wideo)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-12-2018, 11:11
Nie mogę dokładnie powiedzieć nad czym obecnie pracuje Instytut, ale ogólnie pracujemy nad mlekiem, nad jego składnikami, ich zmiennością w czasie roku – powiedział prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.
Prof. Babuchowski o badaniach Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego (wideo)
Andrzej Babuchowski /fot.PTWP

Badamy jak układ składników mleka ma wpływ na cechy fizyko-chemiczne mleka. Potem ta wiedza jest wykorzystywana w różnych produktach – mówi profesor.

Drugim obszarem badań Instytutu są modyfikacje procesów produkcyjnych. - Badamy jak ułatwić produkcję danego produktu, lub przedłużyć jego przechowywanie. Kolejny obszar, to ochrona produktów mlecznych przed różnymi zakażeniami produktów z zewnątrz – mówi Andrzej Babuchowski.

- Chcę zaznaczyć, że we wszystkich obszarach nad którymi pracujemy staramy się nie korzystać z żadnych dodatków spoza mleczarstwa. Staramy się pracować na bazie składników, które już są w mleku, zmieniając ich ilość lub je modyfikując, lub poddajemy je różnych procesom obróbki, aby otrzymać pożądana cechę – podkreśla profesor Babuchowski.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner portalu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!