Prof. Babuchowski o badaniach Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego (wideo)
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 11-12-2018, 11:11

Badamy jak układ składników mleka ma wpływ na cechy fizyko-chemiczne mleka. Potem ta wiedza jest wykorzystywana w różnych produktach – mówi profesor.
Drugim obszarem badań Instytutu są modyfikacje procesów produkcyjnych. - Badamy jak ułatwić produkcję danego produktu, lub przedłużyć jego przechowywanie. Kolejny obszar, to ochrona produktów mlecznych przed różnymi zakażeniami produktów z zewnątrz – mówi Andrzej Babuchowski.
- Chcę zaznaczyć, że we wszystkich obszarach nad którymi pracujemy staramy się nie korzystać z żadnych dodatków spoza mleczarstwa. Staramy się pracować na bazie składników, które już są w mleku, zmieniając ich ilość lub je modyfikując, lub poddajemy je różnych procesom obróbki, aby otrzymać pożądana cechę – podkreśla profesor Babuchowski.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
KZSM: z podcasów dowiesz się o właściwiościach odżywczych produktów mlecznych
-
KZSM organizatorem kampanii Mleko – dobry wybór
-
Polskie mleczarstwo nie odbiega od zachodniego
-
Piwo - jakie je wykorzystywano w Chinach 9 tys. lat temu?
-
Dieta bogata w wapń zapobiega osteoporozie
-
KZSM organizuje kampanię Mleko – dobry wybór
-
Minister Zdrowia objął patronatem projekt Dzieciaki mleczaki
-
Dziś dzień mleka!
-
Program Dzieciaki Mleczaki podkreśla wartości odżywcze mleka
-
Ekspert: Polskie mleczarstwo osiągnęło najwyższą jakość
komentarze (0)