ProVeg Polska: rynek roślinnych zamienników mleka wart jest ok. 120 mln zł i będzie rósł dalej (wywiad)
Szacuje się, iż cały rynek roślinnych zamienników mleka w Polsce to około 120-126 mln zł. I z pewnością będzie się rozwijał - obserwujemy podobne trendy we wszystkich krajach Europy Zachodniej i USA - mówi w rozmowie z www.portalspozywczy.pl, Karolina Kosno, PR & Communication Manager ProVeg Polska.

Jak oceniacie ofertę roślinnych zamienników mleka na polskim rynku? Czy jest wystarczająca? Czy powinna i będzie się rozwijać? W którą stronę?
Oferta roślinnych zamienników mleka na polskim rynku zdecydowanie się rozwija. Już teraz można je spotkać praktycznie w każdej dużej sieci sklepów spożywczych, sklepach internetowych oraz oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością. Nasza baza napojów roślinnych zawiera ponad 90 pozycji dostępnych na polskim rynku. Mleka roślinne są dostępne również w znaczącej liczbie kawiarni i innych punktów gastronomicznych, zwłaszcza w dużych miastach.
Na ten moment, szacuje się, iż cały rynek napojów roślinnych w Polsce to około 120-126 mln zł. Rynek ten z pewnością będzie się w Polsce rozwijał - obserwujemy podobne trendy we wszystkich krajach Europy Zachodniej i USA. Według danych Nielsena, przykładowo w USA, rynek roślinnych zamienników mleka jest wart obecnie 1,82 mld $ i w ciągu ostatniego roku jego wartość wzrosła o 9%, podczas gdy sprzedaż mleka krowiego spadła w tym samym czasie o 6%. Mleko roślinne stanowi obecnie 13% rynku mleka w handlu detalicznym w USA. Jednocześnie globalna wartość rynku napojów roślinnych estymowana jest już na ponad 16 mld dolarów.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Czy producenci mleka w Polsce powinni zainteresowań się rozszerzeniem produkcji o roślinne alternatywy? Czy już dostrzegacie podobne przykłady?
W Polsce w 2016 r. na jednego mieszkańca przypadało spożycie 38,8 litra mleka odzwierzęcego i jest to spadek w porównaniu do 2011 r. o 11,4% (za Canadian Dairy Information Centre). Jednocześnie, większość marek roślinnych zamienników mleka należy do zagranicznych koncernów, a badanie dla Przemysłu Spożywczego z 2017 roku stwierdziło, że jedynie 7% produktów jest polskiej produkcji. W świetle tych faktów, branża mleczarska zdecydowanie powinna zainteresować się produkcją roślinnych odpowiedników mleka, co może stanowić doskonałą okazję do nadrobienia potencjalnych strat finansowych spowodowanych spadkiem spożycia mleka krowiego. Jednocześnie, polski producent mógłby bazować na lokalnych surowcach takich jak groch, łubin, czy popularny obecnie owies. Szczególnie brakuje na rynku produktów oferowanych w cenie detalicznej dopasowanej do możliwości polskiego konsumenta.
Kto kupuje roślinne zamienniki mleka? Czy tylko weganie?
Według badań aż 86% odbiorców roślinnych produktów w USA nie identyfikuje się jako weganie/wegetarianie [NPD Group, 2018], a 92% wegańskich posiłków w UK spożywają niewegańscy konsumenci [Kantar, 2018].

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.