Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Przedwczesnej menopauzie sprzyja małe spożycie produktów mlecznych

Nie tylko na osteoporozę, również i na przedwczesną menopauzę bardziej narażone są kobiety, która spożywały mało mleka i produktów mlecznych - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".

Przedwczesnej menopauzie sprzyja małe spożycie produktów mlecznych
Fot. Fotolia

Menopauza, powodowana spadkiem wytwarzania hormonów żeńskich, na ogół pojawia się w wieku 45-55 lat, ale u co dziesiątej kobiety występuje przed ukończeniem 45 lat -specjaliści nazywają ją przedwczesną menopauzą. Najnowsze obserwacje sugerują, że może jej sprzyjać niskie spożycie produktów mlecznych.

Główna autorka badań Alexandra Purdue-Smithe z School of Public Health and Health Sciences na University of Massachusetts Amherst twierdzi, że wynika z to badań 100 tys. amerykańskich pielęgniarek, które w 1989 r. miały 25-42 lat. Badania były prowadzone w ramach projektu Nurses' Health Study II.

Przez 20 lat pielęgniarki pytano m.in. o to, jak się odżywiają, w tym jak często spożywają mleko i produkty mleczne. Ankietę tę w tym okresie przeprowadzono pięciokrotnie. Obserwacje kontynuowano do 2011 r., w tym czasie ponad 2 tys. kobiet z tej grupy miało przedwczesną menopauzę.

Purdue-Smithe twierdzi, że panie, które częściej spożywały witaminę D wraz z produktami mlecznymi o 17 proc. były mniej narażone na przedwczesną menopauzę w porównaniu do tych, które sięgały po nie rzadziej. Podobną zależność wykryto w przypadku wapnia: większe jego spożycie w produktach o 13 proc. zmniejszało ryzyko zbyt wczesnego przekwitania.

Amerykańska specjalistka przyznaje, że nie wiadomo, jaki jest związek większego spożycia witaminy D i wapnia z wiekiem, w którym ujawnia się menopauza. Zauważono jedynie, że podobnego efektu nie daje suplementacja witaminy D i wapnia ani większe spożywanie oleju rybiego również obfitującego w te składniki.

Spośród produktów mlecznych najwięcej witaminy D i wapnia zawierają naturalny jogurt, sery, mleko sojowe wzbogacane w te składniki oraz fortyfikowany sok pomarańczowy. Składniki te zawierają również ryby, szczególnie łosoś, tuńczyk i sardynki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

spożycie mleka RSS ALERT    /    mleko RSS ALERT    /    właściwości mleka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.237.138.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!