Przewidywana poprawa na unijnym rynku mleka
Komisja Europejska przewiduje w grudniowym raporcie kwartalnym pozytywny rozwój sytuacji na rynku mleka w br., podbudowana zwyżkującymi od lata 2009 r. cenami produktów mleczarskich i poprawą w światowym otoczeniu gospodarczym - informuje FAMMU/FAPA.

Produkcja mleka w UE była wprawdzie po trzech kwartałach 2009 r. mniejsza niż rok wcześniej, na co wpłynęły silne spadki cen skupu, jednak ostatnie nieoficjalne szacunki pozwalają sądzić, że w sezonie kwotowym 2009/10 do zakładów trafi więcej mleka niż poprzednio. Większej zwyżki wypłat za dostarczony surowiec władze UE się jednak raczej nie spodziewają. W październiku ub. r. zbliżyły się one do 27 euro/100 kg (szacunkowa średnia wa ona UE-27).
Odmiennie zachowują się notowania produktów mleczarskich, które dynamicznie wzrosły w okresie wrzesień - listopad. Ceny mleka w proszku i masła ustabilizowały się w grudniu, ale sery mogą nadal drożeć.
Na ogół większy niż rok wcześniej był równie eksport (dane za 9-10 miesięcy roku). Wysłano o ponad 1% więcej serów, o 3% więcej chudego mleka w proszku (OMP) i o 8,5% więcej masła, a serwatki nawet o 17%. Zmalał tylko wywóz pełnego mleka w proszku (PMP) - o 3%, a także BTM,bezwodnego tłuszczu mlecznego - o 10%.
Warto jednak podkreślić, że w tym czasie eksport mleczarski był wciąż subsydiowany, natomiast pod koniec 2009 roku refundacje wywozowe zredukowano do zera.
