• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rekordowa produkcja serów w Polsce - nie tylko na eksport

Według danych GUS w grudniu 2016 r. produkcja serów dojrzewających  w Polsce w dużych zakładach (zatrudniających co najmniej 50 osób) w porównaniu z grudniem 2015 r. zwiększyła się aż o 23,6% i wyniosła 32,4  tys. t. Łącznie w 2016 r. w Polsce, w dużych zakładach wyprodukowano 322 tys. t serów dojrzewających, tj. o 5,7% więcej niż w 2015 r. oraz o 30% więcej niż w 2006 r. - Oznacza to, że produkcja serów dojrzewających w ostatnich dziesięciu latach rozwijała się średniorocznie w tempie 2,6% - komentuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 14-02-2017, 12:20
Rekordowa produkcja serów w Polsce - nie tylko na eksport
fot. shutterstock.com

W 2016 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogowymi) zwiększyła się także o 5,7% do 444 tys. t. W relacji do 2006 r. zwiększyła się natomiast aż o 50%, czyli średniorocznie o 4,6%. Zgodnie z danymi GUS (za Sparks) w 2016 r. produkcja serów topionych zwiększyła się o 3,8% do 78,8 tys. t a w odniesieniu do 2006 r. zwiększyła się o 4,2%.

- Łącznie w 2016 r. w Polsce, w dużych zakładach wytworzono 844,8  tys. t wyżej wymienionych typów serów czyli o 5,4% więcej niż w 2015 r. i o 37% więcej niż w 2006 r. Zatem w latach 2007-2016 produkcja serów w Polsce rozwijała się w średniorocznym tempie 3,2%. Warto też zauważyć, że w 2016 r. produkcja serów i twarogów w Polsce była na rekordowym poziomie od co najmniej 1989 r. – mówi Paweł Wyrzykowski.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak dodaje, jednym z czynników napędzających produkcje w ostatnich dziesięciu latach był rozwój eksportu. Zgodnie z danymi Eurostat, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. z Polski wyeksportowano 74 tys. t serów świeżych, czyli o  o 329% więcej niż w analogicznym okresie 2006 r. Eksport serów dojrzewających wzrósł o o 33% do 195 tys. t, a serów topionych zwiększył się o 87% do 39 tys. t.

- Należy jednak zauważyć, że mimo wzrostu eksportu serów, głównym czynnikiem wpływającym na wzrost produkcji serów dojrzewających i świeżych był zwiększający się  popyt na rynku krajowym. Wg naszych szacunków w latach 2007-2016 produkcja serów dojrzewających wzrosła o 76 tys. t, a wolumen eksportu  wzrósł o ok. 14 tys. t. W przypadku serów świeżych - ich produkcja między 2006 a 2016 r. zwiększyła się o 147,5 tys. t, a eksport o ok. 57 tys. t. Oznacza to, że w odniesieniu do serów dojrzewających wolumenu wzrostu eksportu w latach 2007-2016 stanowił tylko ok. 18% wzrostu wolumenu produkcji w tym okresie, a w przypadku serów świeżych udział ten wyniósł ok. 38% - podkreśla ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dodatkowo, powyższą tezę potwierdzają też dane o imporcie. W pierwszych dziesięciu miesiącach  2016 r. import serów dojrzewających do Polski zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem 2006 r. o 28 tys. t, a serów świeżych wzrósł o 23 tys. t.

- Warto też zauważyć, że jeżeli dane o przyroście wolumenu eksportu poszczególnych typów serów zestawimy ze zmianami w wolumenie importu, to okazuje się,  że ostatnich dziesięciu latach (biorąc pod uwagę dane za 10 miesięcy) wolumen przyrostu eksportu serów dojrzewających był mniejszy niż wolumenu przyrostu ich zakupów (o 8 tys. t). W przypadku serów świeżych obserwowano odwrotne tendencje - przyrost eksportu był o 37 tys. t większy niż przyrost importu – mówi Paweł Wyrzykowski.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!