• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rola produktów mlecznych w zapobieganiu chorób stylu życia

Strona 2 z 3
  • Autor: portalspożywczy.pl/EDA
  • Data: 09-09-2019, 13:45

Ostatnie badania naukowe były nakierowane na znaczenie bioaktywnych peptydów przy regulowaniu ciśnienia krwi. Grupa peptydów uwalnianych podczas trawienia białek kazeiny w jelicie lub poprzez fermentację, wykazała właściwości anty-nadciśnieniowe oraz regulujące ciśnienie krwi. Produkty mleczne są także źródłem potasu, który bierze udział w utrzymywaniu normalnego ciśnienia krwi.

Obniżone ryzyko cukrzycy typu 2

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Cukrzyca typu 2 pojawia się, gdy organizm staje się odporny na insulinę i/lub nie produkuje wystarczającej ilości insuliny dla odpowiedniej redukcji poziomu cukru we krwi. Ostatnie meta-analizy nad spożyciem produktów mlecznych a przypadkami cukrzycy pokazują odwrotną zależność pomiędzy spożyciem jogurtu a ryzykiem cukrzycy typu 2.

Te korzyści ze spożywania fermentowanych przetworów mlecznych (sery i jogurty) w relacji do cukrzycy typu 2 mogą wynikać z ich oddziaływania na mikroflorę jelitową. Inne badania zidentyfikowały, że białka serwatkowe (głównie występujące w mleku i jogurcie) mogą obniżać poposiłkowe (pojawiające się po posiłku) zawartości glukozy w osoczu w przypadkach cukrzycy typu 2. Różne komponenty matrycy mlecznej mogłyby być potencjalnie włączone w ochronne relacje pomiędzy produktami mleczarskimi a cukrzycą typu 2.

Korzystne efekty w kontrolowaniu stężenia glukozy mogą być wyjaśnione poprzez interakcje różnych składników odżywczych w matryce mlecznej, włączając np. wapń i magnez, wysokiej jakości białko, bioaktywne peptydy, formę witaminy K (34) oraz mleczne kwasy tłuszczowe. W podobny sposób, produkty mleczne mogą pośrednio modyfikować ryzyko cukrzycy poprzez korzystne oddziaływanie na masę ciała, tłuszcz w tkankach ciała oraz masę i funkcje mięśni.

Zapobieganie osteoporozie

Osteoporoza jest choroba kości szkieletu cechującą się obniżeniem masy kości i zmianami w strukturze kości, co prowadzi do wzrostu ryzyka złamań. Osteoporoza ma trzy główne wskaźniki: zaawansowane ubytki w kościach u kobiet po menopauzie lub w wieku starszym u kobiet i mężczyzn; deficyty przyrostu masy kości podczas rozwoju u dzieci i młodzieży; i straty wynikające z choroby, zaburzenia w diecie czy kuracji lekowych.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!