Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Rośnie spożycie serów w Polsce, w UE stabilnie

Przeciętne roczne spożycie serów na osobę w Polsce wciąż znacznie odbiega od średniej krajów UE, w 2011 roku było średnio niższe o 33,3 proc. niż w państwach członkowskich. Nie jest jednak najniższe w Europie. Z przeciętnym rocznym spożyciem serów na poziomie 11,4 kg na osobę w 2011 roku Polska wyprzedza m.in Słowację, Hiszpanię i Irlandię - informuje FAMMU/FAPA.

Rośnie spożycie serów w Polsce, w UE stabilnie
Rośnie spożycie serów w Polsce

Ponadto od 2006 roku w naszym kraju obserwowana jest wzrostowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę, nie ma ona jednak wysokiej dynamiki, od 2006 roku do 2011 wskaźnik ten wzrósł zaledwie o 7,5%. Większym popytem cieszą się sery twarogowe, aniżeli dojrzewające i topione. W 2011 roku na 1 kg konsumowanych serów dojrzewających i topionych przypadało ponad 1,4 kg serów twarogowych.

W poprzednich latach stosunek ten był podobny. Wśród krajów UE największym wskaźnikiem ilości spożywanych serów w przeliczeniu na osobę cieszy się Francja (26,3 kg/os. w 2011 roku) wysokie wartości osiąga także Grecja (23,4 kg/os. w obserwowanym okresie) i Niemcy, gdzie w analizowanym przedziale czasowym wskaźnik ten był stabilny osiągając wartości z przedziału 22 - 22,9 kg/osobę.

Duży spadek wskaźnika dla całej UE obserwowany w 2007 roku spowodowany był przyłączeniem nowych państw (Bułgarii i Rumunii), w których spożycie sera było niższe niż w krajach dawnej UE 25. Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w Japonii, gdzie przeciętny mieszkaniec w ciągu roku konsumuje poniżej 2 kg serów rocznie. Wśród ważniejszych rynków pod względem handlu i konsumpcji przetworów mlecznych należy wspomnieć również o USA, gdzie sytuacja w zakresie spożycia serów na osobę jest bardzo stabilna, i w analizowanym okresie wskaźnik spożycia kształtował się na poziomie od 14,7 do 15,1 kg na osobę, podobna sytuacja obserwowana jest w Australii, jednak tam wskaźnik ten ustabilizował się na niższym poziomie (11,9 - 12,5 kg/os.)

Analizując dynamikę zmian w latach 2006-2011 zauważalny jest duży wzrost w ilości spożywanych serów na osobę w Słowacji (+31,9%) i w Meksyku (+40,9%), jednak przeciętny mieszkaniec tego kraju spożywa ok. 3 kg serów rocznie. Największą zniżkę w całym analizowanym okresie odnotowano natomiast w Nowej Zelandii (-32,8%), gdzie wartość wskaźnika spadła z 6,7 kg/os. do 4,5 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sery RSS ALERT    /    spożycie serów RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!