Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Różnice między mlekiem ekologicznym a konwencjonalnym

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-07-2018, 13:06
Skład mleka jest uzależniony od wielu czynników. Są to przede wszystkim rasa zwierząt, rodzaj wypasu, rodzaj paszy, pora roku, sposób dojenia, dobrostan zwierząt. Wiele badań wskazuje, że ekologiczne mleko zawiera więcej cennych dla zdrowia kwasów omega-3 w porównaniu z mlekiem konwencjonalnym.
Różnice między mlekiem ekologicznym a konwencjonalnym
Ewelina Hallmann

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Bardzo dobrze wiemy, że zachodnioeuropejska dieta jest bardzo uboga w te składniki. Włączenie mleka ekologicznego do codziennej diety pozwala na wyrównanie tych deficytów. 500 ml pełnotłustego mleka ekologicznego (lub spożycie tłuszczu mlecznego z innych produktów jak ser czy masło w celach przelicznikowych) pokrywa aż 16% dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. To jest w przeliczeniu dostarczamy 39 mg kwasów omega-3. Dla porównania mleko konwencjonalne dostarcza tylko 25 mg, czyli zapewnia pokrycie w 11%. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr hab. Ewelina Hallmann, Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Spożycie mleka ekologicznego zmniejsza objawy choroby zwanej egzemą. U noworodków występowania spodziectwa oraz stanu przedrzucawkowego u kobiet ciężarnych. - Metaananaliza publikacji naukowych (196 przeanalizowanych badań dotyczących mleka i tłuszczu mlecznego) wykazała znaczące różnice w składzie chemicznym mleka ekologicznego i konwencjonalnego – mówi Ewelina Hallmann.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Joanna 2018-07-28 08:24:24

    człowiek nie potrzebuje mięsa ani mleka od krowy bo mięso i mleko to znęcanie się nad zwierzętami dla pieniędzy, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje od ponad dziesięciu lat o ograniczenie spożycia wszelkiego mięsa

    Odpowiedz
  • Sylwester Sajdak 2018-07-30 12:02:09

    W artykule nie wspomniano że ekologiczne mleko jest lepsze ale tylko prosto od krowy. Po przetworzeniu w mleczarni nie za wiele się różni od zwykłego mleka przemysłowego. Żadna mleczarnia w Polsce nie wykazała że przetworzone mleko ekologiczne jest lepsze od przetworzonego mleka konwencjonalnego. Sam proces wytwarzania mleka o różnym składzie procentowym tłuszczu niszczy skład mleka co wie każdy technolog żywności.

    Odpowiedz
    • ehm 2020-08-20 14:08:59

      Myślę, że w mleku ekologicznym nie znajdziemy ani antybiotyków ani pestycydów, które powinno zawierać zwykłe mleko od krów karmionych pryskaną paszą.

      Odpowiedz
  • dk65 2018-07-30 13:25:35

    Mleko ekologiczne różni się wyłącznie ceną. Na ogół jest wyższa od ceny za zwykłe mleko. Wynika to z faktu, że osoby potrzebujące samodowartościowania skłonne są zapłacić za napis BIO lub EKO na opakowaniu nieco więcej.

    Odpowiedz
  • GOŚĆ 2018-08-02 06:40:15

    Nie ma czegoś takiego jak mleko ekologiczne Co najwyżej mleko które pochodzi z gospodarstw które mają certyfikat ekologiczny i używają wyłącznie pasz ekologicznych do karmienia krów od których to mleko pochodzi. A mleko jak to mleko. Nawiązując do Pani Joanny i znęcania się nad zwierzętami to proszę też nie jeść roślin czy produktów roślinnych ponieważ to też żyje i spożywanie takich produktów to znęcanie się nad roślinami

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!