• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych

II Europejskie Targi Produktów Regionalnych rozpoczęły się w czwartek w Zakopanem. Na Dolnej Równi Krupowej tradycyjne produkty spożywcze prezentuje 120 wytwórców z 15 europejskich krajów, w tym z Polski.
  • Autor: PAP
  • Data: 11-08-2011, 17:59

"Produkt regionalny, czyli tradycyjny, zdobywa coraz więcej zwolenników. Widać to choćby po oscypku, który sprzedaje się prosto od producentów właściwie na pniu. Niektórzy bacowie wręcz robią zapisy od nabywców, bo nie nadążają z produkcją" - powiedział PAP starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica - Makowski.

"Należy dbać o jakość tych produktów, aby były wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą i właśnie dlatego celowa jest w Europie certyfikacja produktów tradycyjnych." Zdaniem starosty, 10 proc. rynku spożywczego w Polsce to produkty regionalne i tradycyjne. "Po tym widać, że ludzie doceniają smak i jakość produktu, choć wiąże się to z wyższą ceną" - powiedział.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności. "Smak regionalnych produktów spożywczych to również rodzaj kultury regionów, a Europa kulturą i smakiem się tworzy" - mówił Gąsienica - Makowski.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Na zakopiańskich Targach są m.in. rumuńscy producenci bryndzy, którzy wytwarzają ten owczy ser w ten sam sposób, co ich przodkowie kilka wieków temu. "Nasza bryndza jest wytwarzana z mleka owiec wypasanych na górskich halach. Powstaje tak, jak wieki temu w szałasach i pakowana jest w świerkową korę. W takiej postaci trafia do konsumentów" - powiedział PAP wystawca z Rumunii.

Na zakopiańskiej Równi Krupowej można nie tylko posmakować i poznać historię powstawania tradycyjnej żywności, ale i kupić ją na swój stół. Chociaż cena tradycyjnej żywności jest wyższa niż tej zwykłej, to jest ona chętnie kupowana. "Wolę wydać więcej pieniędzy na tradycyjną żywność, bo mam pewność, że jest ona zdrowa i bardzo smaczna" - powiedziała PAP Martyna Dołęgowska - Krupa, która na zakopiańskie targi przyjechała z Poznania.

Uczestnicy targów, które potrwają do niedzieli, mogą spróbować i zakupić m.in. hiszpańskie wędliny i sery, włoskie szynki parmeńskie, gruzińskie konfitury i soki, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne, sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • regionalnesmaki 2011-08-14 09:03:46

    Pan starosta troche przesadził, mówiąc ze produkty GI to 10 produkt rynku. Nawet we Włoszech czy we Francji nie stanowia one wiecej niz 10 procent calego rynku spozywczego. Polacy powinni w koncu wziasc sie za rejestracje produktow przez UE, a nie poprzestawac na wpisywaniu na LPT, ktora ma charakter wylacznie promocyjny i informacyjny. Czesi od razu po wejsciu do UE wzieli sie za rejestrowanie swoich piw. Teraz maja niemal tyle samo produktow co Polacy. Pocieszyc sie jedynie mozna, ze kraje północne, z Holandia i Wlk. Brytania na czele maja rownie malo takich produktow, tzn. zarejestrowanych, bo produkuje sie tam sporo takich rzeczy.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!