• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Śledztwo ws. produkcji mozzarelli z polskiego mleka

"Białe złoto"- pod takim kryptonimem prokuratura z Neapolu prowadzi dochodzenie w sprawie oszustw przy produkcji mozzarelli z mleka bawolic. Coraz częściej wykorzystuje się do niej zamrożone krowie mleko, na przykład z Polski, lub jego derywaty w proszku.
  • Autor: PAP
  • Data: 21-10-2012, 09:40
Śledztwo ws. produkcji mozzarelli z polskiego mleka

"Mozzarella di bufala campana" to regionalny włoski produkt chroniony licznymi certyfikatami. Zgodnie z warunkami, na podstawie których je otrzymał, oraz pełną nazwą ser ten musi pochodzić z Kampanii i być produkowany z mleka hodowanych tam bawolic. Kolebką tej szlachetnej i droższej wersji mozzarelli są okolice miast Caserta oraz Salerno i to właśnie tam dochodzi do plagi oszustw w celu obniżenia kosztów produkcji.

Do tamtejszych zakładów serowarskich - jak podkreśla się w dodatku do weekendowego magazynu dziennika "La Repubblica" - przyjeżdżają w nocy cysterny z krowim mlekiem z północy Włoch, ale także przede wszystkim ze wschodniej i środkowej Europy ; Rumunii, Łotwy, Litwy i Polski. Przywożone jest także mleko w proszku albo zamrożone, w tym także skrzep mleka. Wszystkie te produkty zastępują świeżo mleko bawolic. Podczas gdy kosztuje ono średnio 1,35 euro za litr, mleko z innych krajów jest dwa razy tańsze.

Śledczy mają dowody na to, że co roku miliony litrów mrożonego mleka wykorzystuje się do produkcji serów rzekomo najwyższej jakości. Jednocześnie zwracają uwagę na największy paradoks: na terenach, gdzie wytwarzana jest mozzarella di bufala sprzedaje się coraz mniej mleka, ale tamtejsze zakłady serowarskie produkują coraz więcej tego sera.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Karabinierzy ze specjalnej komórki ds. walki z oszustwami na rynku spożywczym sporządzili raport na temat tego procederu, liczący 2 tysiące stron.

Dochodzeniem w sprawie mozzarelli kieruje neapolitańska prokuratura do walki z mafią, ponieważ już dawno wykazano powiązania tamtejszych gangów kamorry, zwłaszcza groźnego klanu Casalesi z tym segmentem produkcji. Wiele zakładów należy do mafiosów, a zapisane są one na figurantów.

Dotychczasowy bilans niekończącego się i zataczającego coraz szersze kręgi śledztwa "Białe złoto" to 114 podejrzanych , 39 aresztowanych, 34 skonfiskowane fabryki sera.

Nieuchronna w tej sytuacji jest dyskusja na temat bezpieczeństwa i jakości sera, produkowanego z naruszeniem zasad oraz zwłaszcza w fabrykach, powiązanych z mafią.

Nieliczni producenci, którzy przyznają się do tego, że wykorzystują zamrożone mleko, argumentują, że zapach i jakość sera pozostają bez zmian. Obrońcy dobrej żywności i organizacje konsumenckie biją jednak na alarm.

Niektórzy politycy zaś wyrażają obawy, że wobec tak masowych oszustw i łamania zasad produkcji artykułu żywnościowego, wyróżnionego ochronnymi certyfikatami, Unia Europejska może wszcząć postępowanie wyjaśniające dotyczące całej marki mozzarelli z Kampanii.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Henryk 2012-10-22 10:40:15

    I tak wygląda dzisiejsza innowacja i wzrost wydajności ! później chwalą się firmy na konkursach jakie to one nie są super, śmiech na sali z obecnymi gospodarkami. Cofamy się do tyłu rozwoju panowie i panie... krętactwo i oszustwo.

    Odpowiedz
  • noname 2012-10-29 14:08:40

    i tak upadają marki i produkty regionalne jak obwarzanka czy oscypek itd. a najlepiej to zrobić jako noname i pod marką własną wrzucić do sieci i dyskontów - jak to robi upadająca cola do aldiego

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!