Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 7% do 62,8 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o ponad 10% (łącznie produkcja wyniosła 40,2 tys. ton). Niemniej, już w samym kwietniu br. produkcja była o 44% wyższa, niż w marcu.

Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął 3% do 100 tys. t, w drugim zaś aż 5% do 135 tys. ton.

Rośnie też, choć na razie nieznacznie (o 0,4% w relacji rocznej do 57,1 tys. t) produkcja masła, co prawdopodobnie jest odpowiedzią na jego wysokie ceny i duże możliwości eksportowe.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl