Spadek cen produktów mleczarskich w UE
- Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
- Data: 08-12-2015, 12:19
Serwatka w proszku potaniała o 6,2 proc. do 60 EUR/100 kg, pełne mleko w proszku o 3,2 proc. do 233 EUR, odtłuszczone mleko w proszku o 2,7 proc. do 176 EUR, ser ementalski o 1,0 proc. do 386 EUR, Cheddar o 1,4 proc. do 298 EUR, a Gouda o 0,5 proc. do 252 EUR. Wzrosły jedynie ceny sera Edam o 1,3 proc. do 252 EUR oraz masła o 1,0 proc. do 301 EUR. Zmiany te były odzwierciedleniem spadkowych tendencji cen artykułów mleczarskich na aukcjach Global Dairy Trade.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Roczna dynamika spadku cen produktów mleczarskich w UE, w porównaniu z połową br. uległa osłabieniu. W listopadzie br. ceny masła były o 1,3 proc. niższe niż przed rokiem, a pełnego mleka w proszku o 1,5 proc. Odtłuszczone mleko w proszku potaniało o 10,3 proc., a sery o ok. 11-15 proc. Za serwatkę w proszku zakłady produkcyjne otrzymywały o 33,8 proc. mniej niż przed rokiem.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
mleczna środa
Rynek mleczarski jest w trakcie dynamicznych zmian [WYWIAD]
-
Wraz ze wzrostem ceny mleka, muszą zdrożeć produkty mleczarskie
-
Foodcom: Rynek serów mocno się przeobraża
-
Rosnące koszty większym problemem dla mleczarstwa niż wojna
-
Dwie duże firmy mleczarskie na celowniku UOKiK
-
mleczna środa
Spomlek: Mamy hiperbolę wzrostu kosztów
-
Spomlek: Wzrost kosztów zmieni cały rynek mleczarski
-
mleczna środa
Wdrożenie Zielonego Ładu przyspieszy konsolidację mleczarstwa
-
mleczna środa
Dyrektor Mlekpolu na EEC: Kryzys to zawsze straty ale i nowe szanse
-
Francuski konkurent przejmie Danone? Trwają rozmowy a koncern nie zaprzecza
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)