Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Spomlek: Budujemy młode kadry mleczarskie

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek w ubiegłym roku zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Uczniowie kształcą się w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. W tym roku ruszył kolejny nabór do klasy pierwszej.

Spomlek: Budujemy młode kadry mleczarskie
Spomlek jest zaangażowany z krztałcenie w zawodzie Technik Przetwórstwa Mleczarskiego

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 24-06-2020, 12:20

- Byliśmy pełni obaw czy w tych czasach, kiedy wiele osób wybiera kierunki kształcenia związane z elektroniką, komputerami zechcą podjąć naukę w technikum związanym z przetwórstwem mleka – dziedziną mało popularną, kojarzoną z ciężką pracą w spółdzielni – mleczarni. Dodatkowo słowo spółdzielnia budzi archaiczne skojarzenia, a mleczarnia kojarzy nam się z babciami, które noszą do niej mleko w kankach. Brzmi dziwnie, ale dążąc do uruchomienia nowego kierunku kształcenia, wiedzieliśmy, że musimy podjąć wyzwanie związane z przekonaniem młodych ludzi o wartości podjęcia nauki w klasie o takim profilu. Obalić te skojarzenia i pokazać, że dzisiaj mleczarnia to nowoczesny, zmechanizowany zakład. To już firma ogólnopolska, dla której ludzie są wartością nadrzędną, a wytwarzane produkty są najwyżej jakości - mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy SM Spomlek.

Kierunek kształcenia w ZSR w Woli Osowińskiej znalazł w ubiegłym roku zwolenników. Powstała 30-osobowa klasa. Do czasu epidemii młodzież odbywała praktyczne zajęcia w zakładzie Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim zdobywając wiedzę z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich. Nabyte doświadczenie i kwalifikacje dzięki zajęciom praktycznym, których z roku na rok jest coraz więcej, pozwolą młodym ludziom znaleźć pracę m.in. w zakładach przetwórstwa spożywczego, przedsiębiorstwach rolniczych o charakterze produkcyjnym i usługowym lub laboratoriach oceniających surowce spożywcze. Poza tym, młodzi ludzie będą doskonale przygotowani do pracy na stanowiskach w instytucjach państwowych i urzędach służb rolnych lub prowadzenia własnej działalności związanej z branżą mleczarską.

Dodatkowym atutem kształcenia na tym kierunku jest zdobywanie doświadczenia podczas wizyt studyjnych w zmechanizowanych i zrobotyzowanych gospodarstwach rolnych.
 
Pierwszy rok kształcenia pokazał, że technik przetwórstwa mleczarskiego był bardzo dobrym wyborem dla 30 młodych osób, którzy niejednokrotnie szukają w życiu swojego celu i myślą o swojej przyszłości. Mamy nadzieję, że mimo wyjątkowego okresu w jakim przyszło nam teraz żyć, młodzież wybierze w tym roku naszą szkołę i zdecyduje się na naukę m.in. w technikum przetwórstwa mleczarskiego - mówi Beata Żurawska – Polkowska, Dyrektor ZSR w Woli Osowińskiej.

W tym roku Spomlek ufunduje stypendia naukowe dla pięciu najlepszych uczniów z technikum przetwórstwa mleczarskiego. To również zachęta do podejmowania starań celem osiągania bardzo dobrych wyników w nauce.

Absolwenci kierunku Technik Przetwórstwa Mleczarskiego będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych: wytwarzania wyrobów mleczarskich; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich; planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich; oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne; magazynowania wytworzonych produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Spomlek RSS ALERT    /    Aneta Mostowiec RSS ALERT    /    kadry dla mleczarstwa RSS ALERT    /    kształcenie zawodowe RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Marcin 2020-06-25 09:23:35
    To dobrze, stare grzyby już dawno na emeryturze powinny być. Na stołku kierowniczym max 10 lat i zmiana, a tu zasiedziałość u każdego Pana Prezesa (musi być >>60 lat, wąs, nadwaga i szary garnitur). Jak jest grzyb na ścianie, mimo że weźmie się najlepszą farbę i malarza, dalej za chwilę wyjdzie grzyb.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.108.61
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!