Spomlek wspiera kształcenie przyszłych mleczarzy
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (powiat radzyński). Od września jego uczniowie będą mogli kształcić się w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego.

Nowy kierunek ma być odpowiedzią na obecne trendy na rynku pracy. W programie zajęć poza przedmiotami ogólnokształcącymi znajdą się również zajęcia dotyczące m.in. technik stosowanych w przetwórstwie spożywczym, podstaw analizy żywności oraz nadzoru produkcji w zakładzie mleczarskim. Uczniowie będą mogli również pogłębiać swoją znajomość języków obcych, w tym słownictwa branżowego.
- Branża mleczarska jest bardzo dynamiczna i cały czas się rozwija, w związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowaną i profesjonalną kadrę pracowniczą stale rośnie. Dla wielu młodych ludzi decyzja dotycząca wyboru swojej przyszłej ścieżki zawodowej jest niezwykle trudna. Naszym zadaniem jest pokazanie im, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę przynoszącą wiele radości i satysfakcji - mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Decydując się na naukę na tym kierunku, uczniowie będą mogli nie tylko zyskać bogatą wiedzę z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich, ale również zdobyć doświadczenie i kwalifikacje dzięki licznym zajęciom praktycznym, wizytom studyjnym w gospodarstwach rolnych, których mechanizacja i robotyzacja są na bardzo wysokim poziomie.
Zależało nam na tym, aby program nauczania nie tylko odpowiadał na współczesne potrzeby rynku pracy, ale też był atrakcyjny dla uczniów i zapewniał im jak najlepsze przygotowanie do wykonywania tego zawodu. W związku z tym poza lekcjami teoretycznymi duży nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne. Plan zajęć będzie uwzględniał m.in. wyjazdy studyjne do nowoczesnych, zautomatyzowanych gospodarstw. Poza tym dla najlepszych uczniów Mleczarnia Spomlek przewiduje atrakcyjne stypendia - dodaje Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.
Absolwenci kierunku Technik Przetwórstwa Mleczarskiego będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych: wytwarzania wyrobów mleczarskich; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich; planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich; oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne; magazynowania wytworzonych produktów.