Spożywka odchodzi od dodatków do żywności
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 01-06-2016, 11:47

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zauważa, że popularnym trendem jest zastępowanie niepożądanego tłuszczu skrobiami czy błonnikiem (inuliną). Błonnik wykorzystywany jest także jako substancja wzbogacająca, obok kwasów omega czy witamin. Co ciekawe, produkty mleczarskie wzbogaca się o dodatkowe białka, w tym także pochodzące z produktów mlecznych. Ciekawym trendem jest też produkcja nabiałowych wyrobów pozbawionych laktozy, którą usuwa się w procesie enzymatycznym.
- Obok „czystej etykiety” obserwujemy również trend „wolne od”. Świadomy konsument coraz częściej unika alergenów (np. glutenu) albo GMO. Obserwujemy rosnące zainteresowanie lecytyną słonecznikową, jako alternatywą dla lecytyny sojowej, która z jednej strony wytwarzana jest z soi (alergen) a z drugiej niesie ryzyko zawartości białek modyfikowanych genetycznie – mówi Mateusz Kowalewski.
komentarze (1)
E-dodatki do żywności pobierz za darmo w Google Play!
Odpowiedz