• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Stabilne ceny zbytu przetworów mleczarskich w Europie

Według danych DIN Consultancy (za www.dairyco.org) ceny hurtowe przetworów mleczarskich w UE w marcu pozostawały relatywnie stabilne w stosunku do lutego, aczkolwiek generalnie kształtowały się na poziomie wyższym niż przed rokiem. Ceny OMP pozostawały konkurencyjne w stosunku do światowych - informują analitycy Banku BGŻ.
  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 06-04-2010, 14:51

Jeżeli chodzi o kształtowanie się cen w najbliższych miesiącach, wydaje się, że zarówno z punktu widzenia przetwórców, jak i dostawców mleka perspektywy są bardziej korzystne niż jeszcze miesiąc temu. Wśród czynników, które mogą oddziaływać w kierunku wyższych cen można wymienić te o charakterze popytowym (ożywienie gospodarcze, skutkujące wzrostem zapotrzebowania na przetwory mleczarskie w skali światowej, aczkolwiek raczej umiarkowanym), oraz te o charakterze podażowym (mniejsza dostępność na rynku globalnym przetworów mleczarskich z półkuli południowej oraz niższy eksport ze Stanów Zjednoczonych).

W praktyce może to oznaczać wzrost popytu importowego na produkty z UE. Potwierdzają to wstępne dane handlowe za styczeń 2010 r., wskazujące na zwyżkę wywozu (z wyjątkiem PMP i mleka zagęszczonego) w stosunku do analogicznego okresu w 2009 roku. Z drugiej strony trzeba pamiętać jednak, że obserwowany silny wzrost sprzedaży zagranicznej przynajmniej częściowo może wynikać z efektu niskiej bazy w 2009 roku.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Poprawie wyników unijnego eksportu może sprzyjać również utrzymujące się relatywnie słabe zapotrzebowanie na te produkty we Wspólnocie (utrzymujące się dość wysokie bezrobocie, etc.).

W kierunku wzrostu cen przetworów mleczarskich nie będzie oddziaływać z kolei rosnąca sezonowo podaż surowca. Niemniej, Rabobank oczekuje, że podaż surowca we Wspólnocie w okresie wiosennym może być nieznacznie niższa w relacji rocznej, o czym zadecyduje m.in. niższe pogłowie krów mlecznych (według Eurostatu w grudniu 2009 roku było ono niższe o 2,4% w stosunku do stanu sprzed roku).

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!