Dokonane zostało wiele restrukturyzacji oraz przekierowań na pewne produkty. Wiele zainwestowano w innowacyjność, aby utrzymać rozwój wysokiej jakości produktów mlecznych. Sektor przetwórczy posiada nadal strukturę małą lub średnią w porównaniu do innych krajów, nawet pomimo zaistnienia wielu procesów restrukturyzacji.
Nie tylko produkcja mleka uległa zwiększeniu, my również widzimy znaczący wzrost w konsumpcji serów, która wzrosła z 13 kg do 23 kg na osobę, podczas gdy segment mleka spożywczego jest z grubsza stabilny. Produkcja rozwijała się z 2,2 mln ton w 1994 r. do 3,3 mln ton dzisiaj.
Austriacka produkcja stanowi około 2% produkcji europejskiej. Jako niewielki kraj w środku Europy austriacki przemysł mleczarski pokazuje także wysoką międzynarodową aktywność; około 50% naszych produktów jest eksportowanych, 90% na rynek Unii Europejskiej, a 30% naszych produktów jest importowanych.
Zaangażowanie austriackiego przemysły mleczarskiego w wysoką jakość produktu odniosło sukces w postaci przeważnie wyższych cen płaconych producentom w porównaniu do średniej europejskiej, zwłaszcza w czasie poważnego kryzysu mlecznego w Europie, który jest także kluczowym
zagadnieniem, gdyż austriackie gospodarstwa mają wyższe koszty ze względu na dodatkowe zobowiązania w produkcji. Eksport wykazał duże wzrosty. W czasie wejścia do Unii Europejskiej jedynie 8% mleka było sprzedawane poza krajem, podczas gdy aktualnie 50 % jest eksportowane. Głównym kierunkiem eksportu są Niemcy, którzy przejmują do 50% eksportu, a drugim największym kierunkiem są Włochy. Z przyszłych perspektyw: dla Austrii sektor mleczarski jest istotny, tak więc istnieje wspólne stanowisko dla wspierania sektora mleczarskiego, który oprócz dostarczania wysokiej jakości produktów pomaga także w utrzymaniu w dobrej kondycji krajobrazu i terenów rolniczych dla mieszkańców, a także jako bazy dla turystyki. Austriacki sektor mleczarski jest oddany sprawom jakości.
Konsumenci austriaccy, a także w coraz większym stopniu w innych krajach są wrażliwi na te sprawy i szukają produktów o wyjątkowej jakości, bazujących na zrównoważonym rozwoju, dobrostanie zwierząt i produktów unikających krytycznych substancji i metod w produkcji i przetwórstwie mleka. Dlatego też austriacki przemysł mleczarski czerpie korzyści z wyjaśniania zagadnień jakości konsumentom, a także w odniesieniu do miejsca pochodzenia żywności. Dla dalszego pomyślnego rozwoju sektora, wspólna polityka rolna musi dostarczać pewnych zaleceń, które wspierają zrównoważony sektor mleczarstwa w obszarach mniej uprzywilejowanych, z uwagi na wyższe koszty i naturalne ograniczenia oraz wspierać produkcję produktów bazujących na jakości.
Kiedy Austria w 1995 r. wstąpiła do Unii Europejskiej perspektywy rozwoju Austriackiego Sektora Mleka nie były optymistyczne. Wychodząc od środowiska z wysoko regulowanymi rynkami, bardzo ograniczonymi możliwościami dla eksportu, poprzez niewielkie
struktury i wysokie koszty, wyzwania w celu osiągnięcia wysokiej konkurencyjności na rynku europejskim były trudne – a to wobec kraju z dużą historią i wielką tradycją w odniesieniu do produktów mlecznych.
Dla Austrii jaki kraju alpejskiego z 78% produkcją mleka w mniej dogodnych i górskich terenach, sektor mleka jest kluczowym sektorem. Sektor mleka jest odpowiedzialny za utrzymanie i ochronę tych obszarów – a to jest także bazą dla turystyki w terenach górskich Austrii, najważniejszego sektora w tych terenach.
W Austrii 27 500 gospodarstw mlecznych produkuje 3,3 mln ton mleka. Na początku członkostwa w Unii Europejskiej było 84 000 gospodarstw mlecznych, co pokazuje duży strukturalny rozwój. Struktura gospodarstw w Austrii dzisiaj, przy średnio 20 krowach jest nadal całkiem niewielka, co oznacza także wysokie koszty na poziomie gospodarstwa, a także wyższe koszty przetwórstwa i sektora logistycznego. Austriaccy farmerzy są oddani produkcji zrównoważonej, biorą także udział w dobrowolnych systemach jakościowych i środowiskowych. Zgodnie z międzynarodowymi badaniami, austriacki sektor mleka wykazuje bardzo niski ślad węglowy z uwagi na zrównoważoną produkcję mleczarską. Z uwagi na to, że nie jest możliwe organizowanie dużych struktur produkcyjnych w terenach górskich realizowane są cele nastawione na systemy jakości: aktualnie 16,5% mleka to mleko organiczne, 15 % mleka pochodzi od krów żywionych sianem (co ostatnio otrzymało ochroną G.T.S. w UE), w dalszym ciągu od 10 lat całe austriackie mleko jest produkowane bez GMO.
My nie używamy soi spoza Europy i unikamy pewnych krytycznych pestycydów w gospodarstwach. W austriackim sektorze mleka nie jest także używany w paszach olej palmowy. W ostatnim czasie zostały rozwinięte nowe programy dot. dobrostanu zwierząt. Austriacki sektor mleka korzysta z “AMA-Gütezeichen” , dobrowolnego i zarządzanego przez państwo systemu kontroli jakości i miejsca pochodzenia, którego oznakowanie można znaleźć w odniesieniu do większości produktów. Na koniec austriacki
przemysł mleczarski bierze udział w olbrzymiej ilości międzynarodowych konkursów i jest bardzo dumny otrzymując w nich mnóstwo medali. Sektor przetwórstwa także podlegał wielkim zmianom od czasu naszego członkostwa w Unii Europejskiej. Przemysł przetwórczy jest w większości spółdzielczy, chociaż są także firmy prywatne.
Tłumaczenie materiałów EDA, wykonane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy jest sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
Widac, ze komus zostal budzet na koniec roku i nie mial co z nim zrobic. Brawo wy (autorzy 'tlumaczenia')!
Odpowiedz