Struktura kosztów w przemyśle mleczarskim
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 05-06-2014, 10:51

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W polskim sektorze mleczarskim dominuje spółdzielczość, a w spółdzielniach głównym celem nie jest, jak w przedsiębiorstwach prywatnych, generowanie zysku jako takiego, lecz wypłacanie dostawcom-udziałowcom maksymalnej ceny za mleko. Zmienia to znacząco strukturę kosztów. Nie może się to jednak odbywać kosztem sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa.
Przede wszystkim surowiec
Główną pozycją kosztową w przemyśle mleczarskim jest koszt surowca, czyli mleka. Zmienia się ona w zależności od profilu produkcji, formy własności i osobistych zdolności menedżerskich zarządów. W zależności od profilu produkcji koszt mleka stanowi od 50 do 75 proc. kosztów działalności mleczarni. - Oczywiście im bardziej produkt jest przetworzony, tym mniejszy procent kosztów stanowi mleko. W galanterii mleczarskiej szczególnie kosztowne, obok surowca, są opakowania - mówi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
Surowiec stanowi największą część produkcji mleczarskiej. W przypadku galanterii koszt mleka stanowi zazwyczaj 40-50 proc. kosztów. Inaczej koszty rozkładają się w przypadku produktów masowych jak mleko w proszku czy sery dojrzewające, gdzie koszt surowca jest jeszcze większy i dochodzi do 70 proc. całego wyrobu. To, że surowiec jest najbardziej znaczącą pozycją w kosztach produkcji, jest naturalne i korzystne dla właścicieli.
komentarze (0)