Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,4 punktu kontynuując trend spadkowy, który obserwowany jest od marca 2014 roku (z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.). Indeks ten był o niemal 16% niższy niż w analogicznym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 178,9 punktu, był też o 1,93% niższy niż w grudniu 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadają
fot.PTWP

Autor: FAMMU/FAPA
Data: 04-03-2016, 19:12

Zniżka ta nastąpiła w wyniku spadku cen wszystkich towarów objętych indeksem, a w szczególności cukru i przetworów mlecznych. Średnia roczna wartość indeksu cen żywności FAO w 2015 r. to 164,1 punktu, jest ona o 18,6% niższa niż w 2014 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu 2016 r. osiągnął pułap o niemal 3% niższy w stosunku do jego poziomu z grudnia 2015 r. i wynosił 145,1 punktu, co jak w przypadku ogólnego indeksu cen żywności FAO świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Wygląda na to, że główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych przetworów. Najbardziej dynamicznie spadały ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Słaby popyt na PMP doprowadził do tego, że przetwórcy przekierowują większą część surowca do produkcji innych przetworów mlecznych.
Obecnie produktem mleczarskim charakteryzującym się największym popytem światowym jest masło, szczególnie na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej. Szacuje się, że w bieżącym  sezonie mleczarskim produkcja mleka w Oceanii będzie niższa niż przed rokiem, natomiast w UE osiągnie podobny poziom jak w sezonie 2014/2015.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w pierwszym miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 16% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 12 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 160,33 punktu i była o 28,5% niższa niż w 2014 roku.

4,1% zniżka cen cukru po czterech miesiącach zwyżek do najwyższego poziomu od lutegolistopada 2015 r. jest efektem znacznie lepszych niż oczekiwano warunków upraw w Brazylii (największy światowy producent i eksporter cukru). Wcześniej obawiano się o kolejne straty związane z niekorzystnymi zmianami warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño.

Nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpływały na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej. Perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach nie były wystarczające, aby odwrócić spadek indeksu cen cukru, jedynie go złagodziły. 1,7% zniżka cen olejów roślinnych, nastąpiła przede wszystkim na skutek spadku cen oleju sojowego na skutek oczekiwanych obfitych światowych dostaw soi, pomimo niższej niż zakładano produkcji w USA i Brazylii. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne w związku z tym, że osłabienie globalnego popytu importowego zbiegło się z obawami o niższą niż oczekiwano
produkcję w Azji Południowo-Wschodniej.

więcej informacji:

ceny produktów mleczarskich RSS ALERT    /    FAO RSS ALERT    /    rynek mleczarski RSS ALERT    /    mleko w proszku RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.94.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!