Światowe ceny żywności spadają, ale przetwory mleczne drożeją
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 14-01-2013, 19:22

Przede wszystkim bardzo dynamiczny spadek cen odnotowano w przypadku zbóż (-2,34%), który związany jest ze spadkiem cen kukurydzy spowodowanym przez wysokie dostawy tego zboża z Ameryki Południowej do USA, co zaspokoiło popyt na rynku, przy ograniczonej produkcji krajowej. Ponadto ze względu na oczekiwane wysokie zbiory, spadły światowe ceny ryżu, natomiast ceny pszenicy były względnie stabilne. Nieco mniejszą dynamiką cechowały się zniżki cen produktów oleistych (-1,9% w skali miesięcznej), które spadając od czterech miesięcy osiągnęły najniższy poziom od września 2010 r. (w dalszym ciągu związane jest to głównie z wzrostem wysokiej już podaży oleju palmowego w południowo wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym).
Spadki byłyby jeszcze silniejsze, gdyby nie perspektywa 2-3 miesięcznej napiętej sytuacji podażowo-popytowej w przypadku oleju sojowego i niższej niż zakładano podaży oleju słonecznikowego. Zniżkowały także ceny mięsa (-0,78%, głównie za sprawą niższych cen wieprzowiny, które spadły o ok. 2% w relacji miesięcznej, podczas gdy ceny innych mięs były stabilne) i cukru (-0,25%, zniżki związane są z oczekiwanym trzecim z rzędu wzrostem światowej produkcji i dużej podaży eksportowej w sezonie 2012/13, zwłaszcza w Brazylii).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Spadków tych nie był w stanie zrekompensować zaledwie 0,9% wzrost cen przetworów mlecznych. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 209,3 punktu, (211,7 w listopadzie 2012 r.) i był o 0,7% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 210,8 punktu.
Średnia wartość tego indeksu za całe 12 miesięcy ubiegłego roku była o niespełna 7% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz piąty z rzędu, w grudniu osiągnął poziom 196,8 punktu.
Wydaje się, że w ostatnim kwartale 2012 roku światowe ceny przetworów mlecznych ustabilizowały się po tym jak dynamicznie wzrastały od drugiej połowy roku. Notowane od sierpnia zwyżki związane były z niepewnością dostaw w połączeniu z silnym popytem światowym. Obecnie dostępność artykułów mleczarskich zwiększa się w związku z sezonowym wzrostem produkcji w krajach na półkuli południowej (głównie Australii i Nowej Zelandii), co wpływa stabilizująco na sytuację rynkową.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
-
Ceny żywności 2022. Czy będzie taniej?
-
mleczna środa
Inflacja zmniejszy krajowe spożycie mleka?
-
Czy inflacja spowoduje spadek spożycia nabiału?
-
Inflacja w Polsce. W których regionach jest najdrożej?
-
Średnia cena koszyka zakupowego w maju nieco spadła
-
Drożyzna 2022. Czy tempo wzrostu cen wyhamuje w najbliższych miesiącach?
-
Hiszpania: najwyższy wzrost cen żywności od 28 lat
-
Ceny żywności: W sierpniu i wrześniu szczyt drożyzny?
-
Szczyt drożyzny wciąż przed nami. Rekordzistą podwyżek - olej
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)