Światowe ceny żywności wciąż spadają
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 18-07-2014, 19:46

Indeks ten był o ponad 1,83% niższy niż w maju 2014 r. Jest to trzeci spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów). Zaobserwowane zniżki z wartości najwyższej od maja 2013 r. w największej mierze są efektem spadku cen olejów roślinnych i zbóż (głównie ze względu na korzystne perspektywy produkcyjne) podczas gdy w przypadku cen przetworów mlecznych i cukru w czerwcu odnotowano mniej dynamiczne zniżki, a ceny mięs nieznaczne wzrosły.
Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 6 miesięcy bieżącego roku jest o 2,57% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,43 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął pułap o 1,03% mniejszy w stosunku do jego poziomu z maja, wynosił 236,5 punktu, co było czwartym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Znacznie mniej dynamiczny spadek niż w poprzednich miesiącach może wskazywać na zbliżający się koniec zniżkowego trendu cen produktów z tej kategorii. Duże znaczenie na rynek wciąż wywiera wysoka podaż mleka w proszku, podczas gdy wzmożony popyt importowy na sery wpływa stabilizująco na cały indeks. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2014 roku na poziomie o 4,01% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze sześć miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 256,4 punktu i była o ponad 9,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
Pomimo obserwowanej w ubiegłym miesiącu zniżki cen cukru (-0,5%) na rynku wciąż panuje niepokój, który wynika głównie z doniesień o możliwości mniejszej produkcji niż wcześniej zakładano na skutek anomalii pogodowej El Nino. Już obecnie wskazania mniejszych niż zwykle opadów monsunowych mogą świadczyć o spadku produkcji cukru w Indiach, które są drugim co do wielkości produkcji cukru krajem na świecie (po Brazylii) i głównym konsumentem tego produktu. Spadek cen olejów roślinnych (-2,4%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Spadek cen oleju palmowego - najbardziej powszechnego w obrocie olejami jadalnymi - do najniższego od 9 miesięcy poziomu związany jest ze wzrostem produkcji w południowo-wschodniej Azji, umacnianiem się waluty tajlandzkiej oraz ograniczonym popytem importowym. Ceny oleju sojowego zniżkowały na skutek prognoz o wysokim poziomie produkcji tego oleju w sezonie 2014/15, natomiast spadek cen oleju rzepakowego i słonecznikowego wynikał głównie z poprawy globalnej dostępności i perspektywy rekordowych zbiorów w UE.
Powiązane tematy:
-
Ceny czereśni 2022. Czy nadal kosztują 260 zł za kg?
-
Polskie truskawki w Carrefourze: Ile obecnie kosztują?
-
Auchan sprzedaje polskie truskawki. Ile kosztują?
-
Drożyzna 2022. Ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły o 45,1 proc.
-
Lidl, Biedronka i Aldi mają sposoby na niższe ceny żywności
-
Lewica wskazuje winnych wzrostu cen żywności. To nie tylko prezes NBP
-
Koszyk cen dlahandlu.pl: Ile zapłacimy za zakupy?
-
Wzrosty cen mięsa i susza podbiją roczny wskaźnik cen żywności
-
Podrożały olej, masło, mięso wołowe, drobiowe i wieprzowe
-
Ceny żywności nie przestaną rosnąć
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (1)
BIOPALIWA I BIOKOMPONENTY MIAŁY WINDOWAĆ CENY A TU CO? OBRAZ POKAZUJĄCY JAK WIELU JEST GLUPCÓW I JAKIE JEST Z ICH STRONY ZAGROŻENIE DLA ŚWIATA. WIĘKSZE JAK COKOLWIEK INNEGO.
Odpowiedz